Subota, 23 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoPravilna priprema zemljišta za sadnju voćaka

Pravilna priprema zemljišta za sadnju voćaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vrijeme je sadnje voćaka, a priprema zemljišta za sadnju je nakon izbora klime, lokacije, zemljišta i vrste jedan od važnijih zahvata prilikom sadnje voćaka.

Osvrnu ćemo se na neke radnje koje svakako treba odraditi jer ih je nakon sadnje nemoguće napraviti a prijeko su potrebne za uspješan rast i rodnost voćaka.

  • Pripremi zemljišta  obuhvata nekoliko važnih radova:
    cijelu površinu treba izravnati i isplanirati, sa ciljem normalnog oticanja suvišne površinske vode,
  • temeljito treba odstraniti ostatke vegetacije (podzemne i nadzemne ostatke višegodišnjih nasada),
  • razrahliti tlo do potrebne dubine i u njega unijeti pričuvne zalihe fosfora i kalijuma(rasporediti ih po cijeloj dubini).

Prije svega odabranu površinu treba iskrčiti tj. odstraniti sve drveće, grmove i sl. nastojeći odstraniti što više korijenja. Prilikom rigolanja ili oranja treba odstraniti sve preostale ostatke iskrčenog drveća. S površine treba odstraniti sve stršeće površinsko kamenje. Veće neravnine se trebaju izravnati, a isto tako i prirodne izbočine, jer bi kasnije mogle smetati radovima u voćnjaku.

Pročitajte: Sadnja voćaka u martu je rizična, ali može donijeti dobre rezultate

Zemljište namijenjeno podizanju višegodišnjih nasada je najbolje pripremiti godinu dana prije sadnje, a najkasnije onog ljeta kad se namjerava obaviti sadnja. Obratiti pažnju na postojanje opasnosti od mraza i vjetra. Ako je potrebno prije podizanja višegodišnjeg nasada treba podići vjetrozaštitni pojas. Dio parcele (rubni ili kutni dio) treba ostaviti kao površinu za očuvanje biološke raznolikosti. Istu treba zasaditi odgovarajućim biljem godinu prije podizanja nasada ili pak u vrijeme podizanja višegodišnjeg nasada.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI