Petak, 3 Februara, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaManuka med – najcenjeniji prirodni lijek na svijetu

Manuka med – najcenjeniji prirodni lijek na svijetu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jedna od najpoznatijih i najcenjenijih vrsta meda na svijetu je manuka, med koji se proizvodi na Novom Zelandu i u Australiji.

Riječ je o monofloralnom medu, koji pčele proizvode sakupljajući nektar sa manuka drveta, po čemu je i dobio ime. Ovaj med je poznat po svom antibakterijskom svojstvu, koje je veće u poređenju s drugim vrstama meda.

Zbog svoje specifičnosti, godišnja proizvodnja ovog meda je mala i iznosi oko 2.000 kilograma. Međutim, procjenjuje se da se godišnje u svijetu pod ovom robnom markom proda mnogo veća količina, odnosno da postoje falsifikati.

Iz tog razloga manuka med se pakuje u specijalnu ambalažu i štiti posebnim oznakama kvaliteta kako bi potrošači bili sigurni da su kupili manuku. Greška može skupo da košta kupca, jer kilogram ovog meda košta i nekoliko stotina evra.

Pročitajte: MED OD CVIJETA MANUKE UNIŠTAVA 250 VRSTA BAKTERIJA

Da bi se med smatrao monofloralnim, mora da sadrži 70% polena biljke čije ime nosi.

Treba istaći da se i u našoj zemlji proizvode različite vrste kvalitetnog i u svijetu traženog meda. Međutim, njihova ljekovita svojstva nisu dovoljno istražena, ali ni u marketing se nije uložilo toliko kao kada je riječ o manuka medu. Tako, na primjer, u lipovom medu, koji se proizvodi na Fruškoj gori, najčešće ima više od 70% polena ove biljke.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI