Petak, 27 Januara, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiNajbolja sela za turiste: Jedno je u Bosni i Hercegovini VIDEO

Najbolja sela za turiste: Jedno je u Bosni i Hercegovini VIDEO

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) je napravila listu koja daje odgovor koja su to trenutno najbolja turistička sela na svijetu. Lista sadrži 32 ruralna mjesta koja treba posjetiti u sljedećoj godini.

Ova lista je zaista veliki pomak u odnosu na uobičajene liste “Instagramičnih” mjesta u poznatim turističkim destinacijama. UNWTO se u posljednjim godinama fokusira na odgovorni turizam, pa su ova sela odabrana zbog načina na koji povećavaju broj turista bez uništavanja onoga što oni dolaze da vide ili dožive.

Ovo je prije svega priznanje ruralnim destinacijama koje su prihvatile turizam na najbolji način, turizam je pokretač razvoja. Pored toga, turizam stvara i nove prilike za radna mjesta i prihode, istovremeno čuvajući i promovišući vrijednosti i proizvode bazirane u zajednici, saopšteno je iz UNWTO.

Inicijativa takođe odaje priznanje selima za njihovu predanost inovacijama i održivosti u svim aspektima. To su ekonomski, društveni i ekološki aspekti, i cijeli fokus je baziran na razvoju turizma u skladu s ciljevima održivog razvoja.

Ukupno 32 sela širom svijeta se nalaze na listi, i ne postoji rangiranje. Umjesto toga, destinacije su navedene abecednim redom prema imenu zemlje. Svaka zemlja je nominovala do tri sela, a samo je Španija uspela da ima sva tri svoja sela na popisu.

Inicijativa “Najbolja turistička sela” promoviše borbu protiv ruralne depopulacije, unapređuje rodnu ravnopravnost, inovacije, infrastrukture i ulaganja. Osim toga, promoviše i smanjenje regionalne nejednakosti u prihodima i razvoju, sve uz sprovođenje održivog turizma i smanjenju štetnih emisija i otpada.

Iz zemalja regiona, na listi se nalazi Bled iz Slovenije, a u sljedećem krugu će biti dodana i Krupa na Vrbasu iz Bosne i Hercegovine.

 

Izvorb92.net
POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI