Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaAlkohol i sirće u borbi protiv korova

Alkohol i sirće u borbi protiv korova

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Korovi, kako širokolisni tako i uskolisni sve češće prave velike štete zasadima. Pored mogućih herbicida, za borbu protiv korova možete koristiti i eko zaštitu. Saznajte kako alkohol i sirće mogu biti dobar saveznik u borbi protiv ovih napasti.

Savremeno potrošačko društvo u sve većoj mjeri svoju pažnju usmjerava na „ekološki“ zdravu hranu, proizvedenu u skladu sa zaštitom prirodne sredine. Svrha te eko proizvodnje je da proizvođač za vrijeme stvaranja zasada ne zagađuje vodu, zemljište ili vazduh, odnosno, da teži ka očuvanju ravnoteže biljnog i životinjskog svijeta.

Poslije raznih preparata (selektivnih i totalnih-govorimo o herbicidima), na red je došla eko proizvodnja, po čijim su pravilima pesticidi strogo zabranjeni. Sada se pristupa alternativnim načinima zaštite od širokolisnih i uskolisnih korova. Najbolja prevencija je freziranje zasada u rano proljeće i kasnije njegovo održavanje košenjem, ali usljed velikog fizičkog napora koga traži ovakav vid tretmana tragalo se za alternativnim načinima.

Pročitajte: Čajevi od korova za suzbijanje novih korova

Prvi od njih je alkohol (medicinski, mada može se koristiti prepečenica, ali ko će „bacati“ rakiju?!) Alkohol je neselektivan (totalni) herbicid (uništava sve na šta naiđe, te se mora biti izuzetno oprezan prilikom njegove upotrebe!). Od 0,3 do 0,5 dL (ako govorimo o medicinskom koji sadrži 70% vol čistog etanola) se pomiješa sa jednom litrom vode i kape se neka kap deterdženta (najbolje je koristiti deterdžent za pranje suđa).

 

Takvom smješom se tretira korov u vašem zasadu, ali uz izuzetnu pažnju da prskanjem ne dohvatite svoj zasad. U tu svrhu se i dodaje deterdžent, da bi se što prije zalijepio za korov i ne bi raspršivao naokolo.

Sirće, još jedan produkt alkoholne i sirćetne fermentacije, takođe se dobro pokazuje u borbi protiv korova. U pogledu neselektivnosti ima skroz iste osobine kao alkohol, te se i sa sirćetom mora biti pažljiv.

Pročitajte: Kako se riješiti korova koji uporno raste između spojeva ploča u dvorištu

Jednostavno, sirćetom iz domaćinstva koje razblažite u donosu 1:10 (a dio sirćeta na 10m dijelova vode) naprskajte korov koji želite uništiti, uz pažnju da ne oštetite biljku. Tretiranje sirćetom se preporučuje ako znate da će biti Sunca, u ranim jutarnjim časovima, da bi sirće i sunce udružili snage i uništili korov.

Postoji još jedan ne toliko djelotvoran, ali zanimljiv način. Koliko puta ste videli da ako u travu prospete vrelu vodu ona izgori?! Upravo tako. Prokuvajte vodu i pažljivo pospite po travi koju uništavate. Obavezno pratite proces, jer ga je moguće ponoviti nekoliko puta.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI