Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeIznijeli ste cvijeće na terasu, a onda je stigao snijeg: Ovako možete...

Iznijeli ste cvijeće na terasu, a onda je stigao snijeg: Ovako možete spasiti biljke od smrzavanja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kada dođe do ovako nepredviđenih vremenskih okolnosti, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da vaše biljke ne bi pretrpjele veliku štetu.

Morate zapamtiti da su najčešće kućne biljke tropske, a mnoge od njih su izuzetno osjetljive na niže temperature. Neke će početi da venu čim temperatura padne, ali drugi mogu da se regenerišu iz zdravih korijena ispod zemlje čak i ako je gornji dio biljke potpuno zamrznut.

Važan faktor u šansi za preživljavanje je koliko dugo su biljke bile izložene niskim temperaturama. Nekoliko sati i ne mora da bude previše strašno za biljke, u zavisnosti od vrste koju imate.

Međutim, potrebno je 12 do 24 sata izlaganja niskim temperaturama da bi se većina tropskih biljnih vrsta nepovratno smrzla.

Ako ste u nedoumici, provjerite korijene. Ako su bijeli i čvrsti, ima nade. Ako su “kašasti”, vaša biljka neće moći da se vrati.

Pročitajte: Zaštita jagode od mraza agril folijom

Korijeni takođe mogu biti negdje između – i ako je to slučaj, trebalo bi da date šansu oživljavanju uz sljedeće savjete.

Stavite biljku na toplije mjesto što je prije moguće

Prenesite biljku u toplije područje što je prije moguće. Nemojte sijeći bilo kakvo lišće koje izgleda mrtvo – jednostavno se koncentrišite na to da biljku zagrijete.

Proces oporavka će početi (u zavisnosti od dužine izlaganja hladnoći) čim se zagrije. Ne pokušavajte da ubrzate proces postavljanjem na radijator ili grejni element. Neka se to dogodi prirodno.

Odmah zalijte

Odmah dajte biljci malu količinu vode i pustite da se iscijedi iz posude. Kada se biljke smrznu, vlaga se usisava iz tkiva lista – što je veliki problem jer je biljkama potrebna hidratacija da bi živjele.

Kako biljka pokušava da se oporavi, zalivajte kao i inače.

Preskočite đubrivo

Ne đubriti. Rizikujete da oštetite biljno tkivo tokom ove faze oporavka. Umjesto toga, ostavite svoju biljku da se oporavi na miru, piše Srpskainfo.

Kada orezati mrtvo lišće

Odrežite sve mrtve cvjetove i lišće, ali tek nakon što biljka bude u “toplom” najmanje mjesec dana.

Biljci je potrebno vrijeme da regeneriše energiju, pa joj dajte malo prostora.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI