Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaSODA BIKARBONA UMJESTO PESTICIDA - Zaštitite voće i povrće od propadanja na...

SODA BIKARBONA UMJESTO PESTICIDA – Zaštitite voće i povrće od propadanja na ovaj način!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako želite da gajite baštu na organski način, pesticide zamijenite sodom bikarbonom.

Vrijeme je za baštovanstvo. Već smo pisali o blagodetima sode bikarbone u bašti, a sada vam dobosimo nove savjete koje možete iskoristiti tokom baštovanskih mjeseci koji prethode:

Soda bikarbona za vinovu lozu i grožđe

Ako imate vinovu lozu ne zaboravite da je prskate rastvorom sode bikarbone:

75 grama sode bikarbone promiješajte sa 10 litara vode.

Isprskajte grožđe tokom zrenja i spriječite suvu trulež, ali možete i da povećate šećer u bobicama.

Isti rastvor može da se koristi za prskanje stabala raznog voća i da se ovim spriječi pojava gusjenica na lišću, prenosi Still.

Pročitajte: Soda bikarbona uništava korove i puževe, pospješuje cvjetanje i podmlađuje biljke

Soda je broj jedan u borbi protiv pepelnice:

KRASTAVCI: Za preventivno prskanje krastavaca koristi se 1 čajna kašičica sode u 1 l vode. Spriječićete listove da požute.

KUPUS: Istim rastvorom možete da posipate kupus protiv gusjenica i bubica. Isto tako možete da napravite rastvor od 9 kašika jabukovog sirćeta i 1 litre vode. Ovim rastvorom isprskajte kupus i bubica neće biti.

RIBIZLE: Ribizle isprskajte sa: 1 supenom kašikom sode bikarbone, 1 aspirinom, 1 kašikom deterdženta za pranje suđa, 1 kašika biljnog ulja i 4,5 litara vode.

Da biste privukli pčele na grm ribizle, isprskajte je medenom vodom: u litar vode rastvorite 1 kašiku meda. Ovo će privući oprašivače i vaše ribizle će imati bogat plod.

JAGODE: U 10 litara vode (obavezna je plastična kanta) kapnite 15 kapi joda i miješajte drvenom kašikom da se jod dobro rastvori u vodi. Nakon obilnog zalivanja jagoda, ili poslije kiše, pored svake jagode pospite i malo ovog rastvora. Poslije možete da razmišljate o tome da presadite jagode na drugo mjesto. I dobro vodite računa da ne premašite dozu joda, uprotivnom možete da spržite korijen jagode.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI