Povrće koje se lako uzgaja i brzo dospijeva za berbu

Povrće koje brzo raste i koje najbrže možemo koristiti za jelo, jednostavno je uzgajati. Većina ovih povrtnih vrsta sije se direktno u baštu. Možemo ih sijati sukcesivno svakih 15 dana i na taj način ćemo imati produžen period berbe. U grupu brzorastućih povrtnica ubrajamo: zelenu i kres salatu, rotkvice, mladi luk, kelerabu, ciklu, razne repe, tikvice i mnoge druge vrste.

Zelena salata

Postoji mnogo različitih sorti zelene salate. Ovoj povrtnoj vrsti ne treba mnogo vremena da bi se mogla brati. U zavisnosti od sorte, period vegetacije traje od 30 do 60 dana.

Bilo da se radi o salati koja formira glavicu ili ne, kod berbe treba iskoristiti jedan stari trik. Prilikom rezanja salate, neka rez bude na visini od 5cm. Na ovaj način nećemo oštetiti mlade listove i oni će nastaviti rasti i poslije rezanja. Takođe, sa jedne biljke možemo imati do 5 berbi. Ovaj broj zavisi od toga da li ćemo biljku ostaviti da stvori sjeme. Biljke koje ostavljamo za sjeme režu se do 3 puta. Tako se one neće iscrpiti i bez problema će formirati cvjetonosno stablo i sjeme.

Mladi luk

Lukovi su veoma zahvalno povrće kada je u pitanju razvoj mladih biljaka. U optimalnim uslovima, mogu biti spremni za berbu za tri do četiri sedmice.

Ukoliko imate glavice crvenog luka koje su proklijale, jednostavno ih posadite u baštu. Veoma brzo će se iz ovakvih glavica razviti mlado, zeleno lišće, a vi ćete imati prvo povrće iz svoje bašte koje možete iskoristiti za pripremanje raznih jela.

Rotkvice

Rotkvice su vrsta povrća koja veoma brzo stiže za berbu. Već poslije dvadeset dana možemo ih brati. Mlado lišće rotkvica se može iskoristiti za pripremu raznih juha, variva i salata.

Keleraba

Keleraba ne samo da brzo raste nego je izuzetno bogata željezom i vitaminom C. Njeni listovi sadrže takođe i velike količine vitamina A. Može da se uzgaja iz rasada ili da se sije direktno u bašti. Prekrivanje kelerabe agroteksitlom, kada je posijana na otvorenom, može da ubrza njen rast i razvoj za 10 dana.

Grašak šećerac ili grašak mahunar

Grašak šećerac se neopravdano malo uzgaja kod nas i nemamo naviku da ga koristimo u ishrani, a radi se o odličnom povrću. Pošto se u ishrani koriste mahune u kojima se zrno još nije razvilo, ima kratak period od sjetve do berbe.

Ukoliko želimo što prije da beremo njegove mahune bolje je izabrati sorte niskog rasta jer imaju kraći period vegetacije (vrijedi za većinu niskih sorti graška šećerca).

Mrkva, cikla i razne repe

Sve tri vrste mogu se koristiti dok su mlade. Tada su sočne i sadrže najviše korisnih materija. Osim podzemnih izdanaka, možemo koristiti i mlado lišće za pripremu raznih jela.

Tikvice

Tikvice se odlikuju kratkim periodom od nicanja do plodonošenja i dugim periodom berbe jer stvaraju nove plodove. Osim plodova od tikvica za ishranu možemo koristiti cvjetove koje filujemo i pohujemo.

Kelj

Već poslije 25 dana možemo brati mlado lišće kelja, a potpuno formirano lišće poslije 50 do 65 dana. Veoma lako se uzgaja i može da se sije direktno u baštu.

Pored ovih vrsta možemo brzo brati brokoli, bamiju, a čitav niz povrtnih vrsta možemo iskoristiti da dobijemo mikro povrće. Jedini uslov je da sjeme nije tretirano.

PROČITAJTE:

Proizvodnja bijelog luka

April: Mjesec idealan za sjetvu i sadnju

Uz pomoć ovih 5 otpadaka iz kuhinje vaše biljke će biti otpornije i brže će rasti

Izvor: agroklub.ba

Preporuka za vas

VIDEO