Utorak, 24 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoApril: Mjesec idealan za sjetvu i sadnju

April: Mjesec idealan za sjetvu i sadnju

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nakon marta, april je drugi mjesec po redu idealan za sjetvu i sadnju. Prva polovina mjeseca rezervisana je za sjetvu graška, salate, luka, poriluka, mrkve, peršina, špinata, blitve, rotkvice, cvekle, začinskog i ljekovitog bilja.

Imajte na umu mraz koji može uništiti biljke

Presađivanje jagoda, salate, kupusa, raštike, brokule, karfiola i drugih kupusnjača, takođe se obavlja u aprilu, kao i okopavanje već prije zasađenog bijelog i crvenog luka. U drugom dijelu ovog mjeseca još uvijek možete posaditi krompir, celer, a na kraju aprila, ako vrijeme dozvoli i ako ne postoji opasnost od proljetnih mrazeva, možete posaditi i papriku i paradajz te posijati krastavce, mahune, tikvice, dinje i lubenice.

Zbog mogućih mrazeva u aprilu, izniklo povrće potrebno je zaštititi agrifolijom, lišćem ili slamom. No za sve one koji ne žele riskirati, bolje je pričekati maj za osjetljivije povrće.

Kako bi uzgoj povrća u vlastitom vrtu bio jeftiniji i kvalitetniji, preporučuje se direktan način sjetve koji ujedno omogućava i bolje ukorjenjivanje biljaka što kasnije smanjuje potrebu za navodnjavanjem.

April je i mjesec berbe ranije posijanih i posađenih usjeva, a to se odnosi na rotkvice, mladi luk, salatu, matovilac, rikolu, kupusnjače, bitvu i špinat.

Mjesec sjetve ratarskih biljaka

Mjesec april, mjesec je u kojem trava intenzivno raste pa zahtijeva i prvu košnju. No, ne žurite s ovim poslom. Naime, samoniklo bilje kao što je maslačak, tratinčica i slično, dobro će doći oprašivačima poput pčela i bumbara.

Ratari u aprilu siju soju, crvenu djetelinu, kukuruz i lucerku. Prvo je potrebno pravilno obraditi zemljište, obaviti đubrenje i pripremiti tlo, a postupci zavise od podneblja. Prije nicanja ovih usjeva, važno je zaštititi ih od korova odgovarajućim herbicidima u dogovoru sa stručnjakom.

Poslovi u voćnjaku i vinogradu

U voćnjaku i vinogradu kreće se s površinskim obradama zemljišta i đubrenjem (ako postoji potreba). Sljedeći korak je prskanje radi zaštite voćaka od štetočina i kasnih mrazeva

Prekalemljivanje, rezidba malina i kupina, zimska rezidba, sadnja voćaka, pa čak i đubrenje azotnim đubrivima neki su od radova koji se tokom aprila obavljaju u voćnjaku.

S druge strane, u vinogradu se podižu kolci. Vežu se čokoti, a zatim i krakovi i lukovi za naslon. Slijedi duboka obrada u redu u između redova, te plitka obrada između redova i prvo prskanje.

Vrijeme je i za cvjetnjak

April je idealan mjesec za obnovu cvjetnjaka i dijela vrta sa začinskim biljem. Ako još niste orezali začinsko bilje kao što je kadulja, lavanda, lovor i drugo bilje koje raste u grmićima, početak ovog mjeseca je pravo vrijeme. Orežite i drugo višegodišnje cvijeće i grmove.

Vrijeme je i za sadnju lukovica gladiola koje će, posadite li ih krajem četvrtog mjeseca, cvjetati od juna do septeembra. Svakako ih posadite na osunčanom mjestu.

Već sada možete posijati cvijeće kao što su cinije, neven, kadifice, a kasnije presaditi na strateške punktove, u blizini paradajza, paprike i drugog povrća koje štite svojim mirisima.

U aprilu svakako pripremite kolce i potpornje za paradajz, krastavce i drugo povrće koje ćete moći odmah postaviti uz posađene presadnice.

PROČITAJTE:

Ako ovo znate o mravima bašta će vam biti sigurna

Vrijeme je da posadite VLAŠAC- Tjera proljetni umor, pun je gvožđa

Zasadite ga sad i za mjesec dana ćete imati najraskošniji balkon: Ovo cvijeće uspjeva baš svima!

Izvor: agroklub.ba

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

dinja

Dinji prija toplota, ali ne i zasjenjivanje

Sjetva se obavlja kada se zemljište zagrije oko 10ºC do 12ºC, na dubini od 8 cm do 10 cm, a u našim uslovima to...