Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaOrganska proizvodnja povrća u Istočnoj Ilidži

Organska proizvodnja povrća u Istočnoj Ilidži

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Proizvodnja povrća u plastenicima predstavlja jedan od ekonomski najisplativijih vidova poljoprivredne proizvodnje, omogućujući cjelogodišnji ciklus proizvodnje. Povrće je posebno osjetljiva vrsta, koja zahtjeva veliku pažnju, te ovaj način omogućuje sigurnu proizvodnju. Posljednjih godina potreba za organskom hranom sve više raste, te je velika zainteresovanost proizvođača za certifikacijom organske proizvodnje povrća.

Jedan od pozitivnih primjera na području Sarajevsko-romanijske regije je porodično poljoprivredno gazdinstvo Lubura, koje se bavi proizvodnjom povrća u plasteniku i na otvorenom polju. S obzirom na značaj organske proizvodnje, odlučili su da se uključe u sistem kontrole i certifikacije organske proizvodnje povrća u plasteniku, i trenutno se nalaze u periodu konverzije.

Posjeduju plastenik površine 100m², u kojem gaje četiri vrste povrtnih kultura paradajz, papriku, krastavac i tikvice. Poznavajući činjenicu da je savremena poljoprivredna proizvodnja nezamisliva bez digitalizacije, proizvođač se odlučio za nabavku sistema za monitoring. Izborom određenih senzora proizvođač u svakom momentu ima dostupne informacije o temperaturi i vlažnosti vazduha i zemljišta, intenzitetu sunčevog osvjetljenja i hemijskom sastavu zemljišta. Ovakav način proizvodnje dovodi do  povećanja prinosa i kvaliteta proizvedenog povrća, što je i cilj same proizvodnje.

Organsko povrtarstvo predstavlja prirodan način gajenja biljaka, bez upotrebe štetnih materija (pesticida, mineralnih đubriva…), te na početku gajenja je potrebno ispoštovati određena pravila kako bi proizvodnja bila uspješnija i lakša.  Kada je u pitanju zaštita povrća od bolesti i štetočina, kao jednim od najkompleksnijih segmenata u organskoj proizvodnji,  proizvođač se uspješno bori mjerama prevencije, mehaničkim mjerama borbe i biljnim preparatima u vidu macerata, čorbi i fermentisanih ekstrakata.

Proizvodnja povrća u plastenicima ima veliki značaj u organskoj proizvodnji zbog toga što nema negativnih uticaja faktora spoljašnje sredine na gajene biljke. Organska proizvodnja predstavlja proizvodnju u skladu sa prirodom, dajući nam zdrav proizvod viskog kvaliteta, prirodnog i autentičnog ukusa.

Izvorpsss.rs
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI