Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiPoljoprivrednici, evo kako da vam zimski period bude PRODUKTIVAN!

Poljoprivrednici, evo kako da vam zimski period bude PRODUKTIVAN!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Onima koji se ne bave poljoprivredom, zimski period može izgledati kao prilika da poljoprivrednici odmore prije nego što se zemlja odmrzne i dođe vrijeme rad u polju. To nije ni blizu istine! U poljoprivredi i te kako ima posla tokom zime. Evo kako neki od proizvođača provode zimu. I koje od tih ideja vam mogu doneti produktivnu zimu i uspješnu godinu.

Većina poljoprivrednika koristi najhladnije mjesece u godini da bi isplanirali pravi put za sledeću sezonu. Ali i za sve poslove koji će to omogućiti.

Tako upravnica farme kompanije Dream of Vild Health, Džesika Grindir koristi ovaj period za sušenje, čišćenje i skladištenje sjemena raznih sorti tikvica, pasulja, kukuruza i suncokreta.

Osim toga, u ove i druge poslove uključuje mlade ljude iz svog okruga, koji na taj način stiču svoja prva poljoprivredna iskustva.

Zima je idealno vrijeme za planiranje uspjeha

Mnogi stručnjaci za poljoprivredu, uključujući Krega Askima, savjetnika na Državnom univerzitetu Severne Dakote, slažu se da je zimski rad jednako važan za uspijeh farme kao i mjeseci provedeni u polju.

„Način na koji odlučite da provedete narednih 30 do 60 dana zaista može uticati na uspijeh.“, kaže Askim. „Oko 50 procenata neto profitabilnosti farmi u Severnoj Dakoti, nastaje u zimskim mjesecima, na osnovu odluka koje ti farmeri donose.“, kaže on.

Askim objašnjava da je za poljoprivrednike posebno važno da se fokusiraju na to kako mogu ostvariti profit i spriječiti eventualne gubitke. To se može postići osiguravanjem da proizvođači iskoriste kredite, pokrenu marketing proizvoda ili uspostavljaju dogovore sa potencijalnim kupcima. Ostale proaktivne radnje koje su jednako važne su obezbjeđivanje dobrog zdravlja stoke i informisanje o vakcinaciji. Ili istraživanje boljih strategija upravljanja usjevima za navigaciju budućih klimatskih uslova.

Poljoprivrednici imaju veliki uticaj na društvo, ekologiju i ekonomiju

Mirabai Collins i Malcolm Hoover, bračni par iz Portlanda u Oregonu, već imaju dugačku listu obaveza za zimu ispunjenu obavezama. One će pomoći da se proširi i ojača njihova urbana farma.

Te obaveze, između ostalih, uključuju razvijanje veza sa drugim organizacijama i preduzećima. Planiraju da posjete univerzitete i koledže sa značajnim poljoprivrednim programima kako bi pronašli ideje koje mogu da sprovedu kod sebe.

„Ovo nije poduhvat Malcolma i Mirabaija. Ovo je nešto što stvaramo za zajednicu. Pokušavamo da uspostavimo efikasne puteve, postavljajući osnovu za više ljudi koji će raditi ovaj posao.”, kažu ovi vrijedni ljudi.

Njih dvoje su zainteresovani i za primjenu brojnih praksi čiste energije. Ističu da će mnogi njihovi sastanci biti fokusirani na izgradnju te vizije, kako bi postali uzorna farma u suočavanju sa klimatskim promenama.

Nije važno da li je farma jedan hektar, 100 hektara ili 10.000 hektara. Za one koji svoje živote posvećuju stavljanju hrane na tuđe stolove, temperature ispod nule, mraz i jaki vjetrovi nisu poziv na hibernaciju. Za poljoprivrednike, zima služi kao podsjetnik da se bave zadacima koji će im pomoći da postignu svoje ciljeve – bilo da su društveni, ekološki ili ekonomski – u sezonama koje dolaze. Nadamo se da će vam neke od ovih ideja poslužiti kao inspiracija i motivacija za vaš biznis.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI