Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPokrovni materijali daju veći prinos i kvalitet povrća

Pokrovni materijali daju veći prinos i kvalitet povrća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pokrovni materijali našli su široku primjenu u proizvodnji povrća. Postižu se znatno viši prinosi, a kvalitet plodova je daleko bolji i ranije pristižu za berbu.

Prednosti gajenja na foliji su te što je temperatura na 5 cm ispod neprozirne polietilenske folije oko 2 – 2, 5°C viša, a ispod neprozirnih 4,5 – 5,5°C viša nego na zemljištu koje je nepokriveno. Najčešće kulture koje se gaje na foliji su: paprika, paradajz, krastavac, plavi patlidžan, lubenica, dinja i slično.

Za uspješnu proizvodnju neophodno je i navodnjavanje

Pokrovni materijali našli su široku primjenu u proizvodnji povrća. Postižu se znatno viši prinosi, a kvalitet plodova je daleko bolji i ranije pristižu za berbu. Na foliji naše gajene biljke uslijed toplijeg zemljišta brže se razvijaju i pristižu na rod 2 – 3 sedmice. Ispod folije zemljište je rastresito, snabdjevenost korjena kisikom je daleko bolja, odlična je i mikrobiološka aktivnost što ima pozitivan uticaj na razvoj gajenih biljaka.

Prekrivanjem zemljišta raznim folijama sprječava se isparavanje vode iz zemljišta, akumulirana vlaga ispod folija isključivo služi za rast biljaka. Za uspješnu proizvodnju neophodno je i navodnjavanje u ovom slučaju kap po kap. Ispod folije je i pojačana koncentracija ugljik dioksida SO2, koji je značajan za razvoj biljaka, a produkt je mikrobiološke aktivnosti u zemljištu. Svjetlost ne prodire ispod neprozirnih folija, pa je onemogućen razvoj korovske vegetacije. Plodovi nemaju kontakt sa zemljom i čistiji su i manje su podložni bolestima.

Kod crne folije je sporije zagrijavanje zemljišta nego kod prozirne

Kod nas najširu primjenu našla je crna neprozirna folija. Kod nje je sporije zagrivanje zemljišta nego kod prozirne, ali je odlična u zaštiti od korova i čuvanju vlage. Ovu foliju moramo nakon perioda vegetacije uklanjati sa parcela što može predstavljati i problem, često se ne obavi potpuno iznošenje sa parcele i u narednim sezonama imamo poteškoća prilikom obrade zemljišta.

Bijela neprozirna folija koristi se za održavanje optimalne temperature zemljišta za kulture koje su osjetljive na visoke temperature – najčešće salata. Ovakve folije sa donje strane su crne, a sa gornje bijele boje, koja reflektuje svjetlost i time smanjuje pregrijavanje zemljišta, a zbog refleksije povećava se osjetljivost donjih dijelova biljke čime se povećava intezitet fotosinteze.

Prozirnim folijama do bržeg razvoja biljaka

Prozirne folije se manje koriste, kod njih je izraženo brzo zagrijavanje zemljišta, može uticati na brži razvoj biljaka i proizvodnju povrća i do tri sedmice. U proizvodnji povrća koriste se i fotorazgradive folije, koje se sazrijevanjem gajenih kultura u potpunosti razgrade. Ispod njih se razvijaju korovi, pa je potrebno prije njihove upotrebe zemljište tretirati herbicidom.

U posljednje vrijeme sve češće se upotrebljavaju tzv. “Infra Red Transmitting” (IRT) folije, one selektivno propuštaju sunčeve zrake, griju zemljište i pospješuju razvoj presađenih biljaka, onemogućuju klijanje sjemena korova. Ispod ovih folija zemljište se brže zagrijava nego ispod neprozirnih folija, a prednost im je pristizanje uzgajanog povrća ranije za 7 – 10 dana nego na neprozirnim folijama.

Reflektujuće folije protiv lisnih vaši

Područija gdje često problem predstavljaju lisne vaši i insekti prenosioci virusnih oboljenja, koriste se reflektujuće folije. Ove folije su presvučene aluminijumskom bojom, koja odbija lisne vaši i sprečava zarazu biljaka virusima. One u ljetnom periodu hlade biljke i utiču na formiranje kvalitetnih plodova.

Za zaštitu usjeva od niskih temperatura naši proizvođači mogu koristiti proizvode od sintetičkog materijala. Na našem tržištu mogu se naći i Agril, Lutrasil ili Verteks, pojašnjava Dragan Mijušković iz Poljoprivredne savjetodavne i stručne službe Jagodina.

Prekrivanjem usjeva ovim folijama možemo obaviti sjetvu deset dana ranije, a kod nekih kultura i dvije sedmice. Ispod ovog materijala stvara se povoljna mikroklima koja omogućuje našim biljkama brži rast i zaštitu od prouzrokovača bolesti. Ova folija može da se upotrebljava i tri sezone, ako se pažljivo rukuje. Voditi računa prilikom postavljanja, folija ne smije biti prenategnuta, jer tako sprečava rast mladih biljaka.

Izvor: Agroklub.ba

PROČITAJTE:

Savjeti za uzgoj presadnica salate

Kako čuvati cveklu tokom zime?

Količina sjemena potrebna za direktnu sjetvu povrća /TABELA/

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI