Petak, 8 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetPodzemni plastenik - VALIPINI

Podzemni plastenik – VALIPINI

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uzgajivači povrća u hladnijim klimama često koriste razne pristupe kako bi produžili sezonu rasta i razvoja biljaka, ili kako bi u svojim zasadima povećali rod . Staklenici su obično zastakljene strukture, ali su vrlo skupi i komplikovano ih je grijati zimi. Mnogo jeftinija i pristupačnija alternativa staklenom plasteniku je Valipini (indijska reč za “mesto toplote”), takođe poznat kao podzemni ili jamni plastenik .

Razvijen pre 20 godina za hladne planinske regije Južne Amerike, ovaj način izgradnje plastenika dopušta odgajivačima da zadrže produktivnost u bašti cele godine, čak i u hladnoj klimi. Valipini može čak da sadrži i mjsto za držanje životinja (koze). Zanimljiv je princip kombinovanja pasivnog solarnog grijanja sa objektom koji svoj zaklon ima u zemlji.

Iskoristite izvore iz prirode!

Valipini koristi izvore iz prirode kako bi osigurao toplu, stabilanu životnu sredinu za cjelogodišnju proizvodnju povrća. Područje rasta biljaka je od 180-250 cm ispod zemlje , a dnevno zadržavanje i skladištenje solarne radijacije omogućava jeftin i siguran način produžavanja vegetacije.

Valipini je zapravo pravougaona rupa u zemlji, duboka do 2,5 m prekrivena plastičnom folijom . Najduže područje pravougaonika gleda prema zimskom suncu, dakle okrenuto je prema sjveru u Južnoj hemisferi, a prema jugu u Severnoj hemisferi. Korišćenjem prozirnih materijala (plastike) umjesto stakla, rast biljaka je poboljšan jer pojedine zrake svjetlosti spektra koji inhibira rast biljaka, su filtrirane.

Sunčevi zraci pružaju toplotu i svjetlost potrebnu biljkama, a toplota ulazi i zagrijeva vazduh te se skladišti, time masa cijelog objekta apsorbuje toplotu iz sunčevih zraka.

PROČITAJTE:

Napravite plastenik od plastičnih flaša

Pripremite vaše plastenike na vrijeme

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI