Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiPo kome je šopska salata dobila ime?

Po kome je šopska salata dobila ime?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Šopska salata je tradicionalno jelo balkanske (ponajviše srpske, bugarske, makedonske i češke) kuhinje, a ime je dobila po Šopima

Neki naučnici pretpostavljaju da su Šopi „potomci jednog od osam plemena Pečenega, koje je car Konstantin Sedmi Porfirogenit nazivao Tsoponi, naseljeni između Kratova i Sofije” kako u knjizi „Balkanski svetovi” navodi Trajan Stojanović. Feliks Kanić u svom putopisu „Srbija” je zabilježio da „Šopovi žive na teritoriji balkanskog prevoja Ginci do južno od Sofije”.

Šopskih porodica ima i u timočkom slivu, u okolini Zaječara. Oni se u tom kraju nazivaju i Tetevencima po gradu Tetevenu u Bugarskoj iz čije okoline su se raselili u toku 18. veka. Jovan Cvijić je utvrdio da su ovo iseljavanje izazvali zulumi turskih pljačkaških četa u kojima je bilo i Arbanasa.

Jovan Cvijić navodi da su ”Šopi između Vrace i Vidina bežali u Staru planinu, neki su prešli Dunav i iselili se u Vlašku, Besarabiju i Banat”. Dolazeći u naše krajeve mješaju se sa Vlasima, Srbima i Cincarima i jedni drugima prenose svoj jezik, kulturu pa i način ishrane. Bavili su se stočarstvom i u svojim katunima ili bačijama, gdje su preko ljeta boravili isterujući ovce na ispašu, spremali kvalitetan sir (nisu vadili kajmak). I eto svjetski poznate salate.

Izvor: Agronews

PROČITAJTE:

Koja biljka Vam donosi sreću prema astrološkom znaku

Bez cijediljke i sječenja: Sjajan trik da iscjedite svaku kap iz limuna

Rukavice za guljenje KROMPIRA – Nevjerovatan i jednostavan izum

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI