Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiZamislite LJUBIČASTI POMFRIT - Zašto bi trebalo jesti ljubičasti krompir

Zamislite LJUBIČASTI POMFRIT – Zašto bi trebalo jesti ljubičasti krompir

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ljubičasti krompir “Purple Majesty” je specijalna sorta krompira – njegovo ljubičasto meso obiluje antocijanom koji se vezuje za obaranje holesterola u ljudskom organizmu.

Promovisanje zdravstvenih benefita koje osigurava konzumacija ljubičastog krompira moglo bi da objezbedi njegovu promociju i dobijanje na važnosti te da podstakne proizvodnju. Potrošnja svježeg krompira u posljednjih nekoliko godina je opala usljed povećanog fokusa potrošača na brzu hranu i jednostavnije pripreme obroka, a u prilog mu ne ide ni fama da je riječ o namirnici koja je nezdrava i deblja.

Nedavni procvat u proizvodnji bobičastog voća uzrokovan je zdravstvenim benefitima od konzumacije antocijana koji se nalazi u bobičastom voću. Upravo je ovaj pigment zaslužan za plavu, crvenu, odnosno ljubičastu boju voća. Konzumiran u odgovarajućoj količini, ovaj pigment se povezuje sa smanjenjem holesterola, redukcijom dijabetesa tipa 2 te rizika pojave raka.

Britanski proizvođač krompira,Albert Barlett(Albert Barlet), 2010. godine na tržište je lansirao sortu krompira poznatu pod imenom Purple Majesty. Ova sorta krompira ljubičastog mesa uzrokovanog pigmentom antocijana do sada nije posebno prepoznata na tržištu. Njeni proizvođači smatraju da bi se pravilnom promocijom prednosti koje na ljudsko zdravlje ima konzumacija ove sorte mogla podstaći potrošnja pa tako i proizvodnja.

“U zadnje vrijeme nas sve više zabrinjava činjenica da se proizvodnja okreće prema onome što bi potrošači kupovali, a ne prema onim proizvodima koji su dobri za zdravlje. Ukoliko budemo u mogućnosti da plasiramo ljubičasti krompir na tržište kroz promociju njegovih zdravstvenih svojstava, to bi moglo značajno da doprinese konzumaciji antocijana, čija je konzumacija u proseku vrlo niska”, pojašnjava Cathie Martin (Kati Martin), profesor na britanskom univerzitetu.

Uprkos tome što predstavljaju veliki izvor energije, vlakana, vitamina i kalijuma, krompiri nisu na listi namirnica koje se preporučuju za obaveznu svakodnevnu konzumaciju. Ipak, istraživači vjeruju da bi upravo ljubičasti krompir ovu situaciju mogao promijeniti, zahvaljujući velikom udjelu antocijana. Ističu da nisu pobornici pomfrita, ali konzumacijom ljubičastog pomfrita u salati mogao bi se povećati i unos antocijana, a time i njihovo blagotvorno djelovanje na zdravlje.

Izvor: LepaiSrećna

PROČITAJTE:

Ovo su najčešće greške kod kuvanja krompira – Da li i vi ovako radite?

Krompir liječi cijelo tijelo, ali samo ako se ovako konzumira!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI