Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaPlamenjača paradajza PRIRODNA ZAŠTITA – Naučite kako zaštiti PARADAJZ

Plamenjača paradajza PRIRODNA ZAŠTITA – Naučite kako zaštiti PARADAJZ

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Plamenjača (Phythophtora infestans) je klasična ljetna bolest koja može uništiti sav vaš trud i ako ste ikada uzgajali paradajz, sigurno ste se susreli s tim problemom. Znakovi da je plamenjača napala vaš paradajz, prvo se pojavljuju na donjim listovima i izgledat će kao da su se osušili i požutitli. Ako uočite taj znak, odmah biljku pošpricajte sa smjesom mlijeka i vode ili smjesom sode bikarbone.

Ako to ne napravite, bolest će se proširiti na stabljiku i gornje listove, sve dok potpuno ne zacrni cijelu biljku. Paradajz će tada izgledati kao da ju je zahvatio plamen. Nažalost, u tom slučaju će i plodovi postati neupotrebljivi jer će i oni pocrniti i postati tvrđi.

Pripravak od mlijeka

U borbi protiv plamenjače paradajza prirodnu zaštitu predstavlja mlijeko. Iako većina ljudi ostane pomalo iznenađena na spomen mlijeka kao zaštite protiv plamenjače, ovo je zapravo vrlo učinkovito sredstvo. Mlijeko djeluje uz pomoć svojih antibiotičkih sredstava i tako uništava plamenjaču. No, ne možete koristiti mlijeko iz tetrapaka jer ono neće imati nikakvog učinka pošto je već obrađeno. Trebate kupiti svježe kravlje ili kozje mlijeko i pomiješati ga tako da stavite 1 dl mlijeka na 1 litru vode, tu smjesu onda poprskajte sa svih strana biljke, posebno donje strane. Postupak se treba ponoviti svakih sedam dana.

Pripravak od sode bikarbone

Protiv plamenjače paradajza prirodna zaštita vam može biti i soda bikarbona. To je bezmirisni bijeli prah. Kao što već znate, soda bikarbona se često koristi u kulinarske svrhe i sastojak je praška za pecivo pa ne šteti kao zaštitno sredstvo u borbi protiv plamenjače. Pripremite je tako da u prskalicu od dvije litre stavite dvije kašičice sode bikarbone i par kapi biljnog ulja te jednako toliko kapi ekološkog deterdženta. Prašak se stavlja kako bi pomogao da se tečnost bolje rasprši. Alkalna reakcija koja se stvori nakon prskanja, uništava gljivice jer više ne mogu živjeti te uginu. Ako primijetite plamenjaču, ovo sredstvo pošpricajte sa svih strana i taj postupak ponovite svakih sedam dana.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI