Četvrtak, 26 Maja, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoŠest grešaka zbog kojih je prinos krastavaca loš

Šest grešaka zbog kojih je prinos krastavaca loš

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ovih šest grešaka, koje često pravimo, utiču na loš kvalitet krastavaca, kao i na prinos.

Cvjetovi i vreže krastavca su opušteni, žute boje, čini se da biljka umire? Razlog ne moraju biti bolesti ili štetočine, nego postupanje povrćara. Ovo je šest grešaka koje se najčeše prave i koje utiču na prinos krastavca.

Zakasnjela sadnja na otvorenom

Ukoliko sadite krastavac iz rasada, potrebno ga je iznijeti na otvoreno polje najkasnije 35 dana nakon što se razviju mlade biljke. Ako zakasnite sa sadnjom, biljka će patiti od nedostatka hranjivih materija. Što je rasad mlađi, on će se bolje prilagoditi klimatskim uslovima na otvorenom, a biljka će rasti brže. Pojedini povrćari rasad sade već u drugojsedmici, nakon rasta mladih biljaka.

Pregusta sadnja

Izbjegavajte sadnju rasada suviše blizu, jer biljka mora “disati”. Ukoliko su biljke suviše blizu jedna drugoj, krastavci će biti manji i izloženiji gljivičnim oboljenjima. Optimalni razmak između biljaka bi trebao biti najmanje 20 cm, a između redova – metar i više. U staklenicima i plastenicima ovaj razmak može biti i veći, kako bi krastavci dobili više sunčeve svjetlosti, pa tako i bolje rasli.

Nepravilna rotacija usjeva

Ukoliko krastavce uzgajate nekoliko godina na istom prostoru, vremenom će doći do smanjenog prinosa, a biljke će biti podložnije bolestima. Isto važi i ako biljke posijete ili posadite poslije tikvi, dinja ili bundeva. Zbog toga je važno voditi računa o rotaciji usjeva. Krastavci će odlično uspjeti na zemljištu na kome je prije njih bio rani kupus ili karfiol. Kao predusjev mu odgovaraju i krompir, grašak, repa, paradajz, a na isto mjesto ga sadite svake četvrte godine.

Uzgoj krastavaca bez rezanja i vezivanja

Ukoliko krastavci nisu pričvršćeni i usjevi nisu orezani, kultura neće biti ono što ste očekivali. Vertikalni rast je poželjan, jer su tako manje šanse da biljka oboli, a ujedno će biti lakše njeno formiranje, kao i branje. Orezivanje je važno, jer se regulira plodnost, kojom se kontrolira veliki broj plodova, kako bi se dobio što bolji kvalitet. Potrebno je ostaviti prvi plod na visini 7. ili 8. lista, a sve ispod ukloniti.

Nepravilno zalivanje krastavaca

Krastavci vole vlagu, tako da nikada ne bi trebali trpiti sušu, jer će im ukus biti gorak. Do cvjetanja biljke, oslonite se na kišu, a poslije toga zalivajte oko korijena. Ne bi trebali koristiti jako hladnu vodu, jer i to utiče na gorak ukus ploda, kao i nepravilan razvoj biljke.

Uzgoj krastavaca na jakom suncu

Krastavci koji se uzgajaju pod direktnim sunčevim svjetlom mogu lako dobiti opekotine na listovima, a plodovi postaju grubi i gorki. Najbolje je da se uzgaja u polusjeni. Ukoliko je teško pronaći takvo mjesto, sadite ih uz biljke koje će im osigurati sjenu. Na primjer, dva ili tri reda kukuruza savršeno su u stanju štititi krastavce od jakog sunca.

Izvor: agronovinite.com

PROČITAJTE:

Uzgoj krastavaca na balama slame

Savjeti za uspješnu kasnu proizvodnju krastavaca u plasteniku

Kako da krastavac ne bude gorak?

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

komarac

Bijeli luk, pljuvačka i banana: Ublažite svrab od uboda komarca pomoću...

Postoji nekoliko prirodnih lijekova za ubode komaraca, bez potrebe za mastima i kremama iz apoteke. U većini slučajeva to su sastojci koje gotovo svi...