Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaPivo je "FABRIKA ŽELUDAČNE KISELINE"

Pivo je “FABRIKA ŽELUDAČNE KISELINE”

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pivo je osvježavajuće alkoholno piće koje konzumira veliki broj ljudi.

Pivo može da bude jako korsino jer sadrži dobar izvor B vitamina. Inače, B vitamini imaju brojna pozitivna svojstva u očuvanju zdravlja, od stvaranja energije, normalne funkcije nervnog sistema, regulacije hormona, mentalnog zdravlja, pa sve do zdravlja srca i imunološkog sistema.

Međutim pivo može biti i prava “fabrika kiseline”

Pivo posebno jako izaziva želudačnu kiselinu, prema istraživanjima profeosora Martina V. Singera, na Hajdelberškom univerzitetu u Njemačkoj. Doktor Singer i njegovi saradnici su otkrili da je pivo gotovo udvostručilo lučenje želudačne kiseline kod ispitanika tokom sat vremena.

Bijelo vino je takođe povećalo količinu kiseline 60 procenata za isto vrijeme.

Značajno je da ni viski ni konjak nisu povećali količinu želudčane kiseline.

Istraživači su zaključili da su neki drugi sastojci u pivu, a ne alkohol, bili glavni izazivači stvaranja želudačne kiseline. Najodgovrnija je bila fermentacija prouzrokovana dodavanjem kvasaca.

Ovo istraživanje ukazuje da je možda dobra ideja izdvojiti pivo kao nešto što posebno treba da izbjegavaju ljudi sa čirevima, gorušicom i drugim problemima vezanim za želudčanu kiselinu. Izgleda da je bijelo vino iz nepoznatih razloga, još jedan krivac koga trebda da izbjegavaju oni koji imaju problema sa želudačnom kiselinom.

Izvor: AgroSavjet ( “Hrana vaš čudesni lijek” )

PROČITAJTE:

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI