Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeOne cvjetaju cijelo ljeto - Minđuše ukras vašeg balkona!

One cvjetaju cijelo ljeto – Minđuše ukras vašeg balkona!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Fuksije (Fuchsia) ili minđuše su veoma prisutne na našim prostorima. To su grmolike cvjetnice. Oblik i veličina grma zavise od vas. Mogu biti i jednogodišnje i višegodišnje.

Postoje brojne kombinacije boja bijele, plave, ljubičaste, ružičaste a nije rijetkost da su im cvjetovi kombinacija dvije boje.
Razmnožavaju se reznicom. Odsijecite grančicu dužine desetak centimetara na kojoj nema pupova ni cvjetova. Posadite je u saksiju sa zemljom i ostavite na mjesto koje nije direktno izloženo sunčevoj svjetlosti. Redovno zalijevajte, zemlja mora non stop biti vlažna. Za neke tri sedmice biljka će pustiti korijenje i biće spremna za presađivanje.

Prilikom presađivanja u veću saksiju, na dno saksije stavite glinene kuglice ili neki drugi materijal koji će pomoći dreniranju zemlje kao što je šljunak. Naime, iako fuksije vole vlagu, ne vole da budu u vodi. Svoju fuksiju smjestite u hladovinu, nikako na direktnu sunčevu svjetlost! Tokom ljetnih mjeseci moraćete je zalijevati i dva puta, zemlja ne smije da bude suva.

Takođe povremeno ćete morati da špricate listove. Fuksije se prihranjuju jednom nedjeljno gnojivom za cvijeće. Dok je fuksija mlada, s ciljem dobijanja većeg grma, mladi izdanci se moraju rezati. Režu se poslije trećeg para listova, na ovaj način se biljka razgranava. Kada dobijete željenu veličinu jednostavno je pustite da cvjeta. Kako bi produžili cvjetnost redovno uklanjajte prošle cvjetove. Ukoliko počnu da otpadaju listovi, najverovatniji uzrok je ili topao i suv vazduh ili izuzetno slabo osvjetljenje.

Cvjetovi fuksija su specifični. Prepoznaju se po obliku zvona i izuzetno dugačkim prašnicima i tučku.  Minđuše mogu da rastu kao grm a mogu da se formiraju i u stablo, što opet zavisi od vaše spretnosti. Ukoliko su izdanci savitljivi možete je uzgajati i u visećim saksijama. Po završetku sezone podrežite je ali ne previše, do drvenastog dijela biljke, smjestite je u podrum, svjetlost joj nije neophodna, i povremeno je zalijevajte.

Izvor: nekretninebl.com

PROČITAJTE:

Isusov vijenac – Loza sa najljepšim cvijetom!

Čestoslavica – Veronika jača pamćenje, otklanja vrtoglavicu, a zovu je lijek svijeta

Gajenje bosiljka u saksiji

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI