Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaZašto je pivo u umjerenim količinama dobro za zdravlje?

Zašto je pivo u umjerenim količinama dobro za zdravlje?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Većina ljekara mišljenja je da umjereno konzumiranje alkohola može da bude dobro za zdravlje, ali obično se misli na vino jer ima antioksidativna dejstva. Međutim, pivo, kao i vino takođe sadrži antioksidante i to u skoro jednakim količinama.

Sadržaj proteina i vitamina B u pivu je veći od onog u vinu. Zbog toga ćete pivom unijeti više proteina nego ako popijete čašu vina.

Četiri osnovna sastojka piva su: voda, ječam, hmelj i kvasac. Rezultat koji ovi sastojci zajedno daju je alkohol i CO2.

Iako je dobar izvor B vitamina, alkohol u pivu uglavnom utiče na te blagodeti. Zbog toga stručnjaci naglašavaju da pivo u umjerenim količinama povoljno djeluje na zdravlje i pospješuje zdravo starenje.

Inače, B vitamini imaju brojna pozitivna svojstva u očuvanju zdravlja, od stvaranja energije, normalne funkcije nervnog sistema, regulacije hormona, mentalnog zdravlja, pa sve do zdravlja srca i imunološkog sistema.

Pivo sadrži od 95 do 360 kalorija u 350 mililitara, a prosječna flaša piva približno 150 kalorija. Čaša vina od 150 mililitara sadrži 120 kalorija. Zbog toga je svijetlo pivo ipak bolji izbor od vina, piše “CNN”.

Jedno do dva piva dnevno dobro je i za kosti. Pivo sadrži silicijum koji je dostupan u vrlo malo prehrambenih proizvoda, a povezan je sa čvrstoćom i zdravljem kostiju.

Američki centar za kontrolu bolesti (CDC) preporučuje muškarcima da konzumiraju dva piva dnevno, a ženama jedno. Više od toga ima štetne efekte po zdravlje.

Izvor: N1

PROČITAJTE:

Da li ste za pivo u flašama od papira? Carlsberg sve bliži ovoj ideji

Domaći recepti za sok, džem, liker i pohovanu zovu

Pacovi sve više liče na ljude: Počeli da jedu đevreke i piju pivo

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI