Subota, 20 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetPijesak i ulje - Savršen metod za čist baštenski alat

Pijesak i ulje – Savršen metod za čist baštenski alat

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Potrebne su tri stvari da bi vaša oprema blistala.

Radna terapija u bašti je nešto što mnogi vole i čemu su naklonjeni. Koliko god da radite da biste svoj alat držali kako treba, nemojte ih poslije obavljenih zadataka samo baciti u skladište – korišćenje prljavih ašovčića, grabulja sljedeći put kada vam zatreba može dovesti do širenja biljnih bolesti.

Srećom, postoji isproban i istinit i lak trik za brisanje baštenske opreme. Isprobajte metodu pijeska i ulja, preporučuje Kejsi Hentges. Ovaj brz i lak pristup će održati vaše ručne lopatice i grabulje sjajnim između svakog odlaska na posao u bašti.

Pročitajte: Bašta bez okopavanja i zalivanja, rod rekordan, a zemlja nikad plodnija

Šta vam je potrebno

  • Kanta od 5 litara
  • 5 kg pijeska
  • ¾ litre motornog ulja

Pijesak i ulje – Savršen metod za čist baštenski alat

Napunite svoju kantu peskom i sipajte motorno ulje na vrh. Koristite mali alat za miješanje pijeska i ulja. Neprekidno uranjajte svoj prljavi alat unutra i van dok se ne očisti.

Kucnite alatom o kantu i obrišite ga da biste uklonili ostatak pijeska.

Pročitajte: Seoska bašta: Ove vrste cvijeća su gajile sve naše bake

Kako to radi

Dok koristite taj početni alat samo za miješanje pijeska i ulja, Hentges ističe da ćete primjetiti da će ispasti čistije nego kada ste počeli. Ovo je magija ove metode. Krupni pijesak struže čestice prljavštine na alatu sa dodatnim bonusom za oštrenje ivica. Pijesak se tada može mnogo lakše obrisati nego zalijepljeno tlo. Dok pijesak čisti i oštri, ulje štiti metal, sprječavajući rđanje. Više vrsta ulja može imati ovaj efekat, ali Hentges preporučuje motorno ulje, piše Southern Living. Kanta pijeska i ulja nije dobra samo za jednokratnu upotrebu, već je možete koristiti koliko god želite.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI