Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaBašta bez okopavanja i zalivanja, rod rekordan, a zemlja nikad plodnija

Bašta bez okopavanja i zalivanja, rod rekordan, a zemlja nikad plodnija

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Selo Šušnskoje na obali rijeke Jenisej u Rusiji obiluje neplodnom zemljom, dok ljetnja temperatura zna da prijeđe i preko 35 stepeni Celzijusa, a zimi da se spusti i do – 45 stepeni Celzijusa. Zbog nepovoljne klime kiše i snijega skoro i da nema, zato je suša ogromna. Ali jedan čovjek u tim (ne)uslovima ubira nevjerovatne plodove: kod njega rađa krompir, paradajz, šargarepa, bobičasto voće kao u nekom najplodnijem tlu.

U čemu je njegova tajna? U pametnoj bašti! Kako tvrdi Zamjatkin baštovan iz ovog sela njegova bašta nije videla ašov, motiku ili plug, a opet se plodno tlo svakih 10 godina produbljuje za 30 do 40 centimetara.

Zemlja je postala tako rastresita da se kolje za paradajz s lakoćom utisne u zemlju. Prinos krompira je 2 tone na 100 m2, dok šargarepa i kupus svake godine rađaju sve bolje.

Ruski agronomi predlažu kako da na prirodan način gajite povrće bez okopavanja i zalivanja, a prinosi su odlični.

1. Bez okopavanja zemlje

Svi znamo da se plodni dio zemlje nalazi pri površini zemlje. Ako iskopamo rupu, vidjećemo da na dnu nema plodnog zemljišta, stoga ruski agronomi smatraju da je nepotrebno prekopavati zemlju i tako uništavati prirodno najplodniji dio zemljišta – površinski.

Pročitajte: Organska proizvodnja: Kako efikasno suzbiti korov na prirodan način?

2. Sadnja izmiješanih kultura

Predlog ruskih agronoma je da sadite različite kulture zajedno. Ako sadite paradajz da ga izmiješajte sa paprikama, krastavcima itd. i to tako što ćete saditi jednu sadnicu paradajza, pa drugog povrća i tako redom… Tako izmiješane kulture rade jedna za drugu i spriječava se razvoj bolesti.

Ova teorija se zasniva na tome da je neophodno kopirati prirodu umjesto što idemo protiv nje

3. Povećati plodnost zemljišta pomoću zakona prirode

Prvo, plodno tlo nije zemlja. Zemlja je njen sastavni dio, ali je samo okvir na kome se formira plodni sloj. Prvo, hajde da shvatimo kako se tlo raspusti, rastrese? Jednostavno je – u njemu morate posaditi jednogodišnje biljke sa dugim korijenima nekoliko puta zaredom. Kada im dugački korijeni odumiru, postojaće prolazi zbog kojih će tlo biti rastresito.

Sada hajde da shvatimo gdje da nabavimo elemente u tragovima koji su potrebni biljkama. Ni tu nema problema – samo ne treba da leje „gole“ pod žarkim suncem. Prekrijte ih počupanom travom, opalim lišćem, suvim biljkama, itd. Truljenjem će se formirati plodno tlo na kojem ćete saditi bez kopanja.

Pročitajte: Kako se primjenjuju organska i neorganska đubriva za najbolji rast i razvoj povrća?

4. Gdje nabaviti vodu?

Možda će vam ovo biti smiješno, ali najbolja vlažnost tla se dobiva pomoću malča. Recimo da gajite jagode. Oko svake sadnice stavite obilnu količinu slame. Slama će sama stvarati vlagu pomoću toplog i hladnog vazduha. Tokom dana i noći, doći će do stvaranja rose koja će se zadržavati oko biljke. Jednostavno i lako.

Napomena:

Ova pravila vrijede samo za male bašte i organsku proizvodnju. Moramo da napomenemo da je ovo stav ruskih agronoma koji se zalažu sa sadnju bez kopanja zemlje.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI