Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaBrzi i korisni savjeti za pripremanje zimnice

Brzi i korisni savjeti za pripremanje zimnice

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vrijeme je kada se uveliko pripremaju sva ona ukusna čuda zimnice, a mi vam danas donosimo nekoliko savjeta u posljednji čas kao i koje to voće i povrće obavezno treba da iskoristite za zimnicu.

Svaka domaćica ima svoje male trikove kad je u pitanju priprema zimnice koje je uglavnom naučila od svojih baka i majki. Iako se većina upravo tih savjeta pridržava i vjerno prati, sigurni smo da vam neće biti na odmet ni ovi koje smo mi za vas pronašli.

Šta treba da znate o zimnici

Kiseljenje i čuvanje povrća za zimu podrazumjeva namakanje namirnica u mješavine vode, sirćeta, soli i začina koji tokom cijele zime čuvaju svježinu važih namirnica. Veoma je važno da se zimnica priprema u veoma čistom okruženju i da se koristi sterilno posuđe i pribor.

U posljednje vrijeme veoma je popularno “brzo kiseljenje” tokom kojeg se koriste iste namirnice kao i kod standardne zimnice, ali razlika je u tome što se zimnica mora čuvati u frižideru i vek trajanja joj je dosta kraći. Prednost “brzog kiseljenja” jeste što možete eksperimentisati sa ukusima i odmah isprobavati vaše kreacije bez čekanja.

Tokom pripreme zimnice pokušajte eksperimentisati i neke standardne namirnice zamjenite malkice drugačijima. Za početak umjesto običnog bijelog šećera koristite melasu, smeđi šećer ili med koji će automatski uticati na ukus standardne zimnice. Isto tako možete koristiti aromatizovano sirće ili ulje.

Namirnice koje morate iskoristiti

Neke od ovih namirnice ste sigurno koristili kao zimnicu, a neke će vam, sigurni smo, biti potpuni novitet, ali ih obavezno probajte.

Zeleni čeri paradajz

Ako uzgajate čeri paradajz onda obavezno prije nego sazrije i pocrveni naberite nekoliko teglica zelenog za zimnicu. Ovaj paradajz je zbog hrskave teksture savršen za kiseljenje, a u teglice možete staviti i nekoliko ljutih papričica.

Rotkvice

Ovo hrskavo povrće je naprosto savršeno za kiseljenje, a možete ga pripremiti za tren oka. Savršeno će pasati kao začin uz hamburger ili sendvič.

Kukuruz

Slatki ukus kukuruza savršeno se slaže sa kiselošću sirćeta i zato ga obavezno pokušajte ukiseliti. Prije kiseljenja klipove kukuruza skuvajte i skinite zrna sa klipova. Za savršeno izbalansiran ukus, vašem rastvoru za kiseljenje kukuruza dodajte i nekoliko čili papričica.

Mahune

Vjerovali ili ne i pasulj možete kiseliti, a to možete učiniti sa otopinom koju obično koristite za kiseljenje krastavaca. Bijeli luk i mirođija će se sa pasuljem savršeno slagati.

Crveni luk

Obavezno ga kiselite sa crvenim vinskim sirćetom čiji se ukusi savršeno upotpunjuju, a ne zaboravite ni malo šećera za savršen balans ukusa.

Izvor: lifepressmagazin.com

PROČITAJTE:

Namirnice koje sigurno prerano bacate

Zanimljiv način da zamrznete šljive za zimu

Kisele tikvice – Obavezno isprobajte ovaj recept

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI