Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPepelnica krastavca: Kako je prepoznati i kako je suzbiti

Pepelnica krastavca: Kako je prepoznati i kako je suzbiti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pepelnica krastavca (Erysiphe cichoracearum) najčešće se javlja u plastenicima, dok se na otvorenom prostoru može pojaviti kasno. Javlja se kada je vrijeme suvo i toplo. Tretiranje je potrebno obaviti čim se pojave simptomi.

SIMPTOMI

Ova bolest napada najviše krastavce, često i tikvice, bundeve dok se rjedje javlja na lubenicama. Simptomi bolesti se ispoljavaju u obliku pepeljastih fleka na licu lista. Sa starenjem lišća, ova pepeljasta navlaka se naglo širi i zahvata cijelu površinu. Jače zaražene biljke izgledaju kao posute pepelom. Bolest se može proširiti i na vrežu, ali nikada ne napada plodove.

RAZVOJ BOLESTI

Bolest se razvija isključivo na poršini lista. Toplo i umjereno vlažno vreme potpomaže razvoju bolesti. Lako se prenosi vjetrom i kišnim kapima.

ŠTETNOST

U staklenicima i plastenicima skoro redovno se pojavljuje a na polju veće štete nanosi prostranim usjevima. Napadnute biljke zaostaju u razvoju, a lišće počinje da se sasušuje i vene. Sve ovo utiče na smanjenje prinosa i kvaliteta ploda.

MjERE BORBE

Prskanje fungicidima predstavlja jedinu efikasnu mjeru protiv pepelnice.
Od preparta se mogu koristiti fungicidi na bazi: Dinokapa (Katathane gold 350 EC), Miklobutanila (Foton)…

NAPOMENA

Pepelnicu suzbijamo preventivno ili najkasnije sa pojavom prvih simptoma. Kod primjene fungicida treba striktno voditi računa o karenci.

Izvor: agrotopvsg.rs

PROČITAJTE:

ANTRAKNOZA: Najopasnija bolest pasulja i boranije

Borba protiv korova u krompiru

Neophodni uslovi za pravilno kompostiranje

Proizvodnja SPANAĆA

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI