Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoPčele kao nezamjenjivi oprašivači: Uticaj oprašivanja na prinos i kvalitetu voća

Pčele kao nezamjenjivi oprašivači: Uticaj oprašivanja na prinos i kvalitetu voća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pčele su izuzetno važne za voćarsku industriju jer su nezamjenjivi oprašivači velikog broja voćnih biljaka. Oprašivanje pčelama pruža mnoge prednosti uključujući poboljšanje kvaliteta i kvantitete prinosa. To znači da pčele nisu samo nužne za povećanje prinosa voća, već su ključne za povećanje kvaliteta ploda, što dovodi do većih, slađih i kvalitetnijih plodova.

pčelarska oprema

Pčele posjećuju cvjetove voćaka u potrazi za nektarom i polenom, a prilikom svake posjete, prenose polen s jednog cvijeta na drugi. Ovo oprašivanje je ključni proces za oplodnju voćaka i stvaranje ploda.

Kada pčela posjeti cvijet voćke, ona prvo skuplja nektar, koji je slatkasta tekućina koju proizvode cvjetovi. Dok skuplja nektar, pčela slučajno dodiruje prašnike cvijeta, koji su muški reproduktivni organi, i time sakuplja polen na svoje dlačice i tijelo. Zatim, kada pčela posjeti drugi cvijet iste voćke ili druge voćke iste vrste, polen koji je ostao na njenoj dlaki prenese se na stigma cvijeta, koji je ženski reproduktivni organ. Kada se polen stavi na stigme, proces oplodnje započinje, a plod počinje rasti.

Ovaj proces oprašivanja pčela je izuzetno važan za voćarstvo, jer kada se cvjetovi ne oprašuju, biljke neće proizvesti plodove ili će plodovi biti manji i manje kvalitetni. Stoga, osiguravanje dovoljnog broja pčela u voćnjaku ključno je za uspješno oprašivanje voćaka i proizvodnju visokokvalitetnih plodova.

Pročitajte: Koji su najveći neprijatelji pčela i zbog čega dolazi do njihovog uginuća

Pored oprašivanja pčelama, postoje i druge vrste oprašivanja koje igraju važnu ulogu u poljoprivredi. Oprašivanje vjetrom jedna je od takvih vrsta oprašivanja. Ova vrsta oprašivanja je učestala u biljkama poput žitarica i trava. Praškasti cvjetovi biljaka poput kukuruza, pšenice i ječma sadrže male količine peludi koja se može raspršiti vjetrom i oprašiti druge biljke. Iako oprašivanje vjetrom nije toliko efikasno kao oprašivanje insekata, ova vrsta oprašivanja igra važnu ulogu u osiguravanju prinosa žitarica i drugih biljaka koje se mogu oprašivati na taj način.

Postoji i oprašivanje putem drugih insekata, kao što su leptiri, muve i bube. Oprašivanje leptirima i muvama nije toliko efikasno kao oprašivanje pčelama, ali ove vrste insekata igraju važnu ulogu u oprašivanju nekih biljaka, posebno onih koje cvjetaju noću. Neki cvjetovi su dizajnirani tako da privlače specifične vrste insekata, na primjer leptire, koji su sposobni oprašiti biljke koje druge vrste insekata ne mogu. Oprašivanje buba je također važno za oprašivanje nekih biljaka, kao što su bundeve, lubenice i tikvice.

Još jedna vrsta oprašivanja je oprašivanje putem ptica. Kolibri su poznati kao veliki oprašivači cvjetova u Južnoj Americi. Oni se hrane nektarom iz cvjetova, pri čemu se pelud pričvršćuje za njihova perja i prenosi na druge cvetove. Oprašivanje pticama nije toliko uobičajeno kao oprašivanje insekata, ali igraju važnu ulogu u oprašivanju nekih biljaka, posebno onih koje rastu u tropskim područjima.

U zaključku, postoje različite vrste oprašivanja, od oprašivanja pčelama do oprašivanja vjetrom, drugim insektima i pticama. Svaka vrsta oprašivanja igra važnu ulogu u poljoprivredi i osigurava prinos biljaka koje se mogu oprašivati na taj način.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI