Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoSpriječite ispiranje kreča sa stabala: Kako produžiti trajanje zaštite u vašem voćnjaku?

Spriječite ispiranje kreča sa stabala: Kako produžiti trajanje zaštite u vašem voćnjaku?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Krečenje stabla voća se često radi u voćnjacima radi zaštite od štetočina i bolesti, ali takođe može da posluži i kao zaštita od mraza i opekotina od sunca.

Da bi se kreč zadržao što duže, važno je pravilno pripremiti stablo pre nanošenja kreča. Prvo, uklonite sav stari kreč sa stabla i očistite ga od ostataka kore, mahovine i drugih nečistoća. Potom, obavezno izvršite orezivanje stabla, kako biste uklonili sve oštećene, suve ili trule grane.

Nakon što ste pripremili stablo, nanesite tanki sloj kreča po cijeloj površini debla do prvih razgranjena. Preporučuje se nanošenje kreča uveče, nakon zalaska sunca, jer tada nema jakog sunca koje bi moglo da isuši kreč pijre nego što se dobro osuši.

Pročitajte: Da li se voće smije bijeliti jupolom?

Ako želite da kreč ostane duže, preporučuje se dodavanje dodatnih sastojaka u smješu kreča, kao što su sumpor ili bakar. Ovi aditivi pomažu da se kreč bolje pričvrsti na stablo i da se duže zadrži na njemu a uz to imaju fungicidno i insekticidno djelovanje.

Konačno, važno je napomenuti da će vrijeme trajanja kreča zavisiti od mnogih faktora, uključujući vremenske uslove, količinu kiše i sunca koju stablo dobija, kao i starost i vrstu stabla. Stoga, redovno provjeravajte stabla i nanosite novi sloj kreča kada primjetite da se stari kreč počinje ljuštiti ili gubiti svoju bijelu boju.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI