Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img

Rusomača zaustavlja krvarenje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U prošlosti je rusomača bila poznata pod nazivom sangunaria, a kod većine naroda koristila se za zaustavljanje krvarenja. I u vrijeme I. svjetskog rata bila je vrlo tražena, posebno njen ekstrakt i tinktura. Krvarenje zaustavlja brže od poznate kanadske biljke Hidrastis canadensis.

Jednogodišnja je ili dvogodišnja zeljasta biljka koja naraste do visine od 10 do 50 cm. Većina listova nalazi se u prizemnoj rozeti iz koje prve ili tek druge godine izraste jedna ili više uspravnih i redovito razgranjenih stabljika. Listovi su po obliku perasto nazubljeni, a stabljika ima manje izmjeničnih „sjedećih“ listova. U gornjem dijelu stabljike i ogranaka razvijaju se sitni bijeli cvjetovi, združeni u gusti grozdasti cvat. Za tu biljku znakovito je da tijekom cijelog ljeta ima plodove i cvjetove. Cvate od ožujka do studenog.

Kao korov raste gotovo svuda; uz putove, u naseljima, u vrtovima, na zapuštenom zemljištu, u starim zidinama i ruševinama..Pomalo je ljutog okusa, ali bez karakterističnog mirisa. Bere se cijela biljka u cvatu, a suši se na toplom i prozračnom mjestu. Može se sakupljati i samo sjeme biljke.

Ljekovite tvari su eterično ulje, gorušičino ulje, holin, resin, sumpor, fosfor, kalij, natrij, željezo, karotin, vitamin C, vitmain B1, B2, vitamin K, fl avonid, saponin, treslovinu, tyramin..

Koristi se u liječenju: kako smo već uvodno napomenuli, oduvijek se koristila u liječenju raznih krvarenja (vanjskih i unutarnjih),

-ženskih bolesti i kao pomoć pri porođaju i trudnoći,
-za uravnoteženje krvnog tlaka, -probavnih problema, za jačanje peristaltike crijeva,
-tegoba s jetrom (posebice žutice i bolesti žuči),
-u liječenju bolesti bubrega i mjehura,
-želučanih tegoba,
-dijabetesa, proljetnog čišćenja krvi te bolesti slezene,
-bolesti živaca, naročito kod kičme…

Svježi sok biljke djeluje brzo izazivajući stezanje maternice, ali sužava i širi krvne žile te zaustavlja krvarenja. Ukapan u nos, svježi sok zaustavlja krvarenje. Stimulira rad sustava cirkulacije u organizmu i urinarnog sustava.

U narodnoj medicini koriste je za proljetne i jesenske kure čišćenja krvi. Od preslice i rusomače priređuje se čaj protiv kašlja i za olakšavanje reumatskih oboljenja i gihta. Primjenjuje se i kod raznih upala u ustima, za grgljanje i ispiranje usta te dezinfekciju rana koje sporo zacjeljuju.

Ljekovite biljke s kojima se najčešće koristi, odnosno miješa su: kopriva, kamilica, neven, preslica, stolisnik, steža i troskot.

Čaj: jedna jušna žlica osušene biljke prelije se sa 2 dl vruće vode, poklopi se i pusti da odstoji pola sata te se procijedi. Uzima se dvije do tri šalice čaja na dan, po potrebi i više. Čaj se može koristiti i za razna vanjska i unutarnja ispiranja te za pripremu obloga.

Pored toga što se koristi u ljekovite svrhe, često se koristi u kulinarstvu, za salate ili kao pikantni začin.

Kontraindikacije: Zbog opasnosti od izazivanja pobačaja, rusomaču ne smiju uzimati trudnice.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI