Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPatlidžan koji morate da gajite: Otporan je na bolesti i donosi visok...

Patlidžan koji morate da gajite: Otporan je na bolesti i donosi visok prinos

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nekada je upotreba patlidžana bila svedena na minimum. Danas se navike potrošača mjenjaju, pa tako ovo povrće, koje se nekada prodavalo samo tokom jeseni za pravljenje zimnice, sada se proizvodi i troši tokom cjele godine. Međutim, da bi se te potrebe potrošača zadovoljile, veoma je važan i odabir kvalitetnog hibrida.

Prema riječima Saše Bocića, proizvođača iz sela Skobalj, sorta Aragon donosi veliku težinu po hektaru i zato su se odlučili baš za nju.

„Aragon ima ljepšu boju od drugih, nema bodlje, brže se bere i najvjerovatnije zbog te boje više se proda u odnosu na druge. Aragon skoro i da nema sjeme, te se kupac pre opredjeli da kupi ovu sortu“, kaže Saša.

Kako sam navodi, prošle godine je imao Aragon i još jednu sortu, ali je prvo prodao Aragon i to je bio razlog što je odlučio da gaji samo njega.

Na samom početku proizvodnje, pored dobrog plasmana na tržište, za jednog povrtara veoma je važno da zna i da li je uzgoj neke kulture zahtjevan i kolika su ulaganja. Sa patlidžanima kompanije Holland Angro upotreba zaštite svodi se na minimum, a prinos se povećava.

„Sa Aragonom očekujem prihod oko 7,5 vagona po hektaru. To sam siguran da može da rodi. Kao i sve druge kuture, kad treba da ga navodnjavaš daš mu vodu, ali što se tiče bolesti on je otporan. Treba dva puta treniranje i to je to. Otporan je na bolesti što je najvažnije za nas“, kaže Saša.

Pored Aragona, kompanija Holland Angro u svom asortimanu ima i neke druge hibride patlidžana, koje su se do sada odlično pokazale na tržištu, a kako bi postali što konkurentniji, ova kompanija pomaže proizvođačima, kako u odabiru hibrida tako i u procesu proizvodnje.

„Što se patlidžana tiče imamo više hibrida u ponudi. Ovde imamo 3 koja možemo da vidimo i još jedan koji ne možemo da vidimo, Vernal od sjemenske kuće Vilmorin, a ovo što možemo da vidimo ovde, to je Aragon, Tudela i Robi“, kaže Katarina Bjelivuk, iz kompanije Holland Angro.

Prema njenim riječima, Aragon je patlidžan koji ima karakteristike slične kao i svi drugi, a ono što ga izdvaja od ostalih je to što je znantno izdržljiviji na stresne vremenske uslove, posebno na visoke temperature i zametanje plodova je 100% sigurno, a uvjek održava lijepu tamno plavu boju.

„Što se drugih hibrida tiče, imamo nešto novo, a to su Tudela i Robi. Tudela ima oblik patlidžana koji se odavno radi u Evropi i koji je izuzetan za preradu. Kod nas je zaživio i domaćice ga rado kupuju za pripremu ajvara, zimnice i ostalo”, kaže Katarina.

„Što se Robija tiče, to je proizvod sjemenske kuće Vilmorin. On je pre par godina dobio nagradu za inovativnost, što može da se i vidi po njemu. Jako je atraktivan i može odlično da posluži za svježu pripremu, za punjenje, za pohovanje“, kaže Katarina.

Prema njenim riječima, imaju jako dobru saradnju sa proizvođačima, stalno su prisutni na terenu i trude se da im pomognu, kako pri izboru hibrida tako i pri samom procesu proizvodnje.

Izvor: Agromedia

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI