Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoParadajz - Izbor parcele je važan za uspješan uzgoj

Paradajz – Izbor parcele je važan za uspješan uzgoj

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U maju se sadi paradajz izbor parcele je važna odluka za uspješnu berbu.  Kod izbora parcele za proizvodnju paradajza mora se voditi računa o oraničnom (humusnom) sloju koji ne bi trebalo da bude manji od 20-25 cm, kao i o nagibu zemljišta, tamo gdje je nagib zemljišta u pravcu pružanja redova 5%, paradajz se može navodnjavati i vještačkom kišom. Tamo gdje taj nagib iznosi 5-10% u obzir dolazi jedino navodnjavanje kap po kap, jer bi erozija uništila usjev paradajza.

Kao i svo povrće i paradajz traži odredjenu pH reakciju zemljšta. Optimalna pH reakcija za gajenje paradajza je 6,5 – 7,5 mada se u literaturi sreće širi dijapazon od 5,5-7,9. Kod izbora zemljišta za proizvodnju paradajza mora se voditi računa i o sadržaju CaCO3 (kreč, kalcijum karbonat). Na zemljištima gdje je taj sadržaj preko 5% ne bi trebalo gajiti paradajz, jer je otežano, a često i onemogućeno usvajanje mikroelemenata, koji su neophodni za pravilan rast i razvoj biljaka. Ujedno ne bi ga trebalo gajiti ni tamo, gde je sadržaj kreča ispod 1%.

PARADAJZ izbor parcele za uspješan uzgoj

Za razliku od paprike i krastavca koji traže veoma plodna zemljšta, paradajz se može proizvoditi na zemljištima koja sadrže dva i više procenata humusa. Ako je sadržaj humusa ispod 2%, mora se unijeti velika količina organskih djubriva (stajnjak) u zemljište. Kod planiranja proizvodnje paradajza, treba da vodimo računa i o zaslanjenosti zemljišta.

Paradajz spada u srednje osjetljive kulture na sadržaj soli u zemljištu kao što su i krompir, bob, kupus, karfiol, kelj, keleraba, salata, spanać, plavi patlidžan, tikve, dinje i lubenice. To znači da sa povećanjem zaslanjenosti zemljišta opada i prinos. Kod paradajza konkretno to znači da je sporije ukorjenjavanje, sitni su plodovi, a na njima se javljaju oštećenja (nekroze). Pored zaslanjenosti zemljišta moramo voditi računa i o salinitetu vode za navodnjavanje. Sve soli uzorkuju zaslanjenje zemljišta, čak i male koncentracije. Višegodišnjim navodnjavanjem dovodi se do pogoršanja strukture. Pogoršavaju se vodnofizička svojstva, koja kasnije nije ni jednostavno ni jeftino popraviti.

Najbolji rezultati u proizvodnji postižu se tamo, gdje se paradajz gaji na dubokim, rastresitim, dreniranim (vodo-propustljivim), toplim zemljištima, blago okrenutim jugu, dobre strukture i bogatim u hranivima, koja se nalaze u lako pristupačnom obliku.

Izvor:  PSSS 

PROČITAJTE:

Tri glavna razloga zašto opada cvijet paradajza

Top 10 biljaka koje pomažu paradajzu da bolje raste

Šest grešaka zbog kojih je prinos PARADAJZA loš!

Dvije vrste pepelnica koje mogu smanjiti urod paradajza i paprike i do 70%

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI