Petak, 19 Jula, 2024
spot_img

Paradajz crven preko noći!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sve je više proizvođača kod kojih povrće, sazri “preko noći“. Posebno je to slučaj kod paradajza.

Mnogi nesavjesni povrtari koriste nedozvoljeni etrel, kako bi povrće brže sazrelo, što može da ima i štetne posledice po zdravlje ljudi, posebno kada se upotrebljava bez kontrole

Profesor ratarstva i povrtarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, dr Nebojša Momirović, upozorava da je mnogo neodgovornih proizvođača koji se služe ovim metodama.

“Nekad su bili registrovani preparati za regulisanje rasta i dozrevanja višnje, radi jednokratnog branja i ujednačenog zrenja”, objašnjava prof. dr Momorivoć. – Nikada, međutim, nije bila odobrena upotreba aktivne materije etrel, naročito kod paradajza i dinje, gde se najviše i koristi. Dozvoljena je isključivo folijarna primjena, i to u odrđenoj koncentraciji, koja apsolutno nema nikakve štetnosti po zdravlje čoveka.

Prema riječima profesora Momirovića, kod nas se, radi bržeg zrenja, prispeća na tržište i veće cijene proizvoda, umjesto folijarne primjene radi sistem “kap po kap“, prenose Novosti.

“Ovim sistemom, u velikim količinama, za nedelju dana može da se izazove zrenje paradajza ili dinje”, priča prof. dr Momirović. – Na taj način umanjuju kvalitet i dužinu čuvanja takvih proizvoda, ali mogu da izazovu, u pojedinim slučajevima, i probleme u ishrani ljudi. Riječ je o neodgovornosti, jer za dozrevanje postoje jednostavniji, jeftiniji i prirodniji načini. Prirodni hormon zrenja je gas etilen, koji emituju crveni plodovi paradajza i dinje. Kako objašnjava profesor Momirović, sistemom “kap po kap“, biljka navodnjavanjem kroz korijen primi veliku količinu ove aktivne materije i to ima štetne posledice. Zvanično nije dozvoljen i nabavlja se na sivom tržištu.

Izvor; SD

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI