Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiPaprike i šljive iz uvoza napunile tegle

Paprike i šljive iz uvoza napunile tegle

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nedostatak sirovina na tržištu Srpske obilježio je ovogodišnju sezonu u prerađivačkoj industriji, a da bi napunili tegle voćem i povrćem, prerađivači su bili prinuđeni da uvezu tone šljive, jabuke, paprike, cvekle i drugih kultura.

S obzirom na to da je rod voća i povrća ove godine podbacio, prerađivači su sirovinu za sokove, marmelade i salate uvozili mahom iz susjedne Srbije i Sjeverne Makedonije kako bi trgovačkim lancima na vrijeme isporučili kvalitetne proizvode.

Podbacila je čak i šljiva, koje obično ima dovoljno za domaće potrebe, a slab rod cvekle natjerao je prerađivače da ipak koriguju svoje prvobitne planove o količinama koje će preraditi.

Direktor  banjalučke”Vitaminke” Žarko Mikić kaže za “Glas Srpske” da je u pogonima ove fabrike prerađeno oko 3.500 tona sirovine.

– Crvenu papriku i baburu te cveklu uvezli smo iz regiona kako bismo ispunili plan proizvodnje. Nema dovoljno ni šljive, koju smo ranije uspijevali da obezbijedimo u domaćim voćnjacima. Prinuđeni smo da uvezemo i šipak za marmeladu, jer ovdje nema dovoljno da se otkupi, odnosno nema ljudi koji bi brali šipak –  rekao je Mikić i dodao da je “Vitaminka”, uprkos nedostatku domaćeg voća i povrća,  povećala proizvodnju za oko šest odsto u odnosu na 2018. godinu.

Za iduću sezonu imaju ambiciozne planove, prema kojima će obim proizvodnje skočiti za oko 30 odsto u odnosu na ovu godinu.

Da je kišno vrijeme uticalo na rod voća i povrća te da je godina zbog toga bila lošija nego inače, potvrđuju i u preduzeću “Sava Semberija” u Bijeljini, naglasivši da su sirovinu mahom uvozili iz Srbije.

– Sav rod paprike, kupusa i paradajza na području Semberije smo otkupili, međutim, papriku smo morali uvesti jer ona čini najveći udio u našim proizvodima – rekli su u preduzeću “Sava Semberija”.

Rukovodilac sektora unutrašnjeg tržišta u preduzeću “Spektar drink” Nebojša Jeftić kaže za ”Glas Srpske” da je u pogonima te fabrike ove godine prerađeno oko 600 tona sirovine.

– Bilo je i boljih godina, ali smo, u principu, zadovoljni. Uvezli smo ono čega nema na našem tržištu, a to je aronija, kao i koncentrat jabuke kojeg ima i kod nas, ali je povoljnija cijena u Srbiji. Kupusa, koji takođe prerađujemo, ima dovoljno i otkup još traje – rekao je Jeftić.

CIJENE

Prerađivači ističu da su zbog nedovoljne količine voća i povrća na
domaćem tržištu cijene sirovine skočile za oko 20 odsto.

– S obzirom na to da smo sirovinu plaćali skuplje, bili smo prinuđeni da podignemo i cijene naših proizvoda – istakli su prerađivači.

Izvor: Glas Srpske

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI