Četvrtak, 23 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiOtvorena Kuća romanijskog skorup kajmaka u Han Pijesku

Otvorena Kuća romanijskog skorup kajmaka u Han Pijesku

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ministar poljoprivrede RS Boris Pašalić i načelnik Opštine Han Pijesak Vlado Ostojić, u prisustvu šefa Sweden/USAID FARMA II projekta Bila Majsa, otvorili su Kuću romanijskog skorup kajmaka u Han Pijesku.
Rezultat je to zajedničkih nastojanja lokalne zajednice da osnaži žene uključene u proizvodnju kajmaka po originalnoj i tradicionalnoj recepturi, te zaštitu tog vrijednog autohtonog proizvoda.
Ministar Pašalić kazao je da postoji interesovanje iz inostranstva, te spremnost da se podrže te aktivnosti.
– Taj proizvod je zaštićen, otvaranje kuće je tek početak. Napravljen je prvi korak, sad je potrebno osigurati nabavku rashladnih vitrina i svega drugog što traži proces proizvodnje i prodaje romanijskog skorup kajmaka. Bićemo tu da pružimo podršku tom važnom primjeru razvoja i značajnom organizovanju žena u ruralnoj zajednici. Pozivamo sve da daju doprinos razvoju te inicijative – kazao je.
Kako je kazao načelnik Ostojić Opština Han Pijesak podržala je taj projekt.
– Ovaj objekt fokusiraće se na prodaju specifičnog proizvoda, romanijskog skorup kajmaka. To nije proizvod koji je za industrijsku proizvodnju, već nešto svojstveno ovom kraju. Kroz to želimo osnažiti put ka razvoju jednog brenda, koji je vezan za plato Romanije i poseban je. Pozivamo sve da nas posjete, obiđu naš kraj i prepoznaju vrijednost ovih aktivnosti – poručio je, navode iz Sweden/USAID FARMA II.
Sweden/USAID FARMA II projekt je podržao razvoj proizvoda, kroz pomoć u brendiranju i razvoju, te njegovoj promociji. Šef Projekta Bil Majs naglasio je važnost takvih aktivnosti, prvenstveno zbog potrebe podrške ruralnom razvoju, ali i osnaživanju uloge žena u razvoju poljoprivrede. Projekt uključivanja žena u proizvodnju romanijskog skorup kajmaka obuhvata 24 domaćinstva i članice s područja opština Han Pijesak, Rogatica i Sokolac.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI