Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiSkočila cijena svinjetine pred praznike

Skočila cijena svinjetine pred praznike

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Cijena žive vage svinja u Srpskoj unazad 7 dana poskupila je sa 3,5 na 4,3 KM, ali je na domaćem tržištu dobra ponuda prasića, tako da građani ne treba da brinu hoće li za slave i praznike uspjeti da obezbijede pečenicu.

Kako kažu u Udruženju uzgajivača svinja RS, razlog ovog poskupljenja je skok cijena žive vage prasića u regionu.

Predsjednik ovog udruženja Mišo Maljčić kaže za Srpskainfo da se nova cijena nije odrazila na obim prodaje.

– Ljudi kupuju kao i inače u ovo doba godine, jer cijena nije tolika da moraju da odustaju od pečenice za slave i praznike. Nije riječ o nekom većem poskupljenju, a meso je, s druge strane, i dalje jeftinije nego brojne druge vrste hrane, poput voća, povrća i slično – ističe Maljčić.

Naglašava da je ponuda prasića na domaćem tržištu dobra, odnosno, da se građani, kad im prase zatreba, neće suočiti s nestašicom. Dodaje da su proizvođači iz Republike Srpske povećali proizvodnju u posljednjih nekoliko mjeseci.
– Porast proizvodnje i prodaje posebno je vidljiv kroz izvoz svinjskog mesa u Makedoniju. Ova država je, zbog svinjske kuge, zabranila uvoz iz Srbije, pa sada svinjetinu uvoze iz Republike Srpske – navodi Maljčić.

Ističe da je cijena kilograma žive vage svinjskog mesa tovljenika u Republici Srpskoj između 3 i 3,3 marke.

– Naš problem je i dalje što na našem tržištu ima dosta mesa iz Evropske unije, koje je jeftinije zbog mahinacija, ali je i lošijeg kvaliteta. A naši klaoničari i dalje mahom uvoze meso, jer moraju ispoštovati godišnje ugovore – dodaje Maljčić.

Takođe, kako ističe, u selima je sve manje uzgajivača svinja, jer ljudi, dugoročno, nisu sigurni da će za svoju robu imati sigurno tržište.

Izvor: InfoBn

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI