Subota, 22 Januara, 2022
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiNije samo za jelo - Pirinač možete koristiti i za sve ovo!

Nije samo za jelo – Pirinač možete koristiti i za sve ovo!

Pirinač je je veoma ukusno i veoma voljeno jelo. Iako se koristi u kuhinjama gotovo svih zemalja na planeti Zemlji, pirinač je mnogo više od hranjivog izvora ugljenih hidrata bez glutena.

Ovo su neke od zanimljivih primjena pirinča!

Može spasiti vaš mobilni telefon

Među mnogim korisnim svojstvima, pirinač je i sredstvo za sušenje koje se može upotrebiti za uklanjanje vlage koja je prodrla u skupu elektronsku opremu poput pametnih telefona i pametnih satova. Čak i ako vaš telefon ne reaguje nakon što se natopio vodom, pirinač može “oživjeti” vaš telefon.

Uputstvo: Prije temeljnog sušenja telefona izvadite bateriju i SIM karticu. Ubacite telefon u nekuvan pirinač i ostavite da odstoji preko noći. Ujutru uključite telefon i ponovo instalirajte sistem.

Nahranite biljke

Pirinčana voda obiluje hranjivim materijama koje ne samo da pogoduju ljudima, već i biljkama. Puna je azota, kalijuma i fosfora, kao i skroba. Zbog toga je pirinčana voda dobro đubrivo koje će natopiti zemlju hranjivim materijama i nahraniti biljke. Natopite pirinač u vodu, tom vodom zalivajte cvijeće.

Zrelo voće

Većina komercijalno dostupnog voća se ubere prije nego što je zrelo kako bi voće moglo izdržati put do maloprodajnih trgovina. Često nije potpuno sazrelo u trenutku kad pronađe dom u vašoj činiji za voće. Pokrivanje nezrelog voća pirinčom omogućava mu brže sazrijevanje. Voće pokrijte pirinčem i ostavite da sazri 30-90 minuta.

Sredstvo za čišćenje lica

Pirinčana voda je prastari proizvod ljepote koji se koristi u mnogim azijskim kulturama jer hrani, čisti i štiti kožu. Puna vitaminima B1,C i E, pirinčana voda će ojačati i hidratizovati vašu kožu.

Uputstva: Isperite 1/2 šoljice nekuvanog pirinča i stavite ga u vodu. Pustite da bude u vodi 15-30 minuta i iscijedite pirinač i vodu stavite u posudu. Njome čistite lice.

Izvor: stil.kurir.rs

PROĆITAJTE:

Svi pogrešno kuvamo pirinač, a može biti opasno po zdravlje: Evo kako je jedino ispravno!

Ne bacajte vodu u kojoj se kuvao krompir, evo kako da je iskoristite

11 čudesnih namirnica koje smanjuju nadimanje stomaka

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

uvoz žovotinja

Farmeri upozoravaju: Prekomjerni uvoz remeti proizvodnju

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković upozorio je da farmeri ne mogu opstati u otežanim tržišnim uslovima kada su izrazito visoke...