Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaOve 4 namirnice ubrzavaju i najsporiji metabolizam

Ove 4 namirnice ubrzavaju i najsporiji metabolizam

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Našem tijelu i organizmu potrebno je vrijeme da se razbudi i pokrene procese poslije dugih sati odmora – kaže nutricionista. Ove namirnice će vam pomoći u tome!

Umjesto obilnog obroka, dan treba započeti hranom koja je lagana, ali hranljiva, predlaže nutricionista Nmami Agarval. U svom blogu Nmami Life, ona piše da dugo ostati gladan ili jesti bilo šta nakon buđenja nije najbolja stvar.

„Vašem tijelu, unutrašnjim organima i raznim drugim dijelovima potrebno je vrijeme da se razbude i pokrenu procese poslije dugih sati odmora. Zbog toga nije preporučljivo ostati gladan ili sa praznim stomakom dugo nakon buđenja. Zato zdravstveni stručnjaci preporučuju da je najbolje započeti dan sa malo tople vode ili malom užinom da biste pokrenuli metabolizam“, napisala je ona. Evo nekih namirnica na koje treba da računate, prema nutricionistkinji.

Natopljeni bademi

Natopljeni bademi mogu vam dati dozu zdravih i esencijalnih vitamina i minerala. Namakanje preko noći povećava njihovu hranljivu vrijednost. Nakon dugog posta, dobro je pojesti 5 do 10 badema jer vam daju zdrav obrok za početak i takođe poboljšava sitost tokom dana.

Kažu da smeđa kora badema sadrži tanin koji inhibira apsorpciju hranljivih materija, tako da ako potopite bademe, kora se lako skida i omogućava da orašasti plodovi obilno otpuštaju sve hranljive materije.

Pročitajte: Zašto bi bademe trebalo namočiti u vodu preko noći?

Urme

Odličan izvor trenutne energije koja vam je potrebna da biste započeli dan. Urme takođe sadrže gomilu rastvorljivih vlakana koja uvlače vodu u probavni kanal, što ih čini neophodnim za zdrav sistem za varenje. Ovo takođe pomaže u liječenju opstipacije ili problema sa varenjem. Visok sadržaj kalijuma koji se nalazi u urmama takođe može da liječi uznemireni stomak i dijareju.

Čija sjemenke

Male crne sjemenke su blaženo zdrave i izvor kompletnog proteina jer sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina. Prepune su esencijalnih masnih kiselina, magnezijuma, gvožđa i vitamina B. Potopite kašičicu ovih super sjemenki u vodu preko noći i popijte ih ujutru ili dodajte u smutije ili ukrasite svoju činiju za brzi doručak svježim voćem.

Pročitajte: Chia sjemenke sadrže 6 puta više kalcijuma od mlijeka

Papaja

Dobro je jesti papaju rano ujutro na prazan stomak jer pomaže u čišćenju stomaka. Odlična je za glatko i redovno pražnjenje crijeva. Izbjegavajte da jedete bilo šta nakon što ste jeli papaju najmanje sat vremena. Loš holesterol, koji je preteča srčanih bolesti, može se smanjiti ako se konzumira papaja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI