Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeZa šta je sve dobar lovorov list, a za koga može biti...

Za šta je sve dobar lovorov list, a za koga može biti otrovan

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Lovor je biljka koja raste u obliku grma i uzgaja se u Evropi, na području Mediterana i u Aziji. Poznata je od davnina, a lovorov list se koristio još u srednjem vijeku u medicinske svrhe, dok je u staroj Grčkoj služio za izradu venaca koji su se stavljali na glave sportista, pesnika, građana i junaka kako bi se slavila njihova moć, veličina ili pobeda.

Lovorov list se može koristiti kao dodatak jelima, ali i za liječenje određenih stanja.

Šta sadrži lovorov list?

Lovorov list sadrži oko dva posto esencijalnih ulja, a ima i mnoge prednosti za organizam.

Osim toga, sadrži i polifenole i tanine koji su snažni antioksidansi. Sadrži i vitamin A, vitamin C, brojne minerale kao što su natrijum, kalijum, gvožđe i magnezijum, kao i vlakna.

Oko 28 grama lovorovog lista ima 54 kalorije.

Kako se koristi lovorov list?

Najčešće se koristi osušen list lovora, a važno je nakon kuvanja izvaditi iz hrane list lovora jer ako se pojede cijeli list može doći do ozbiljnih posljedica, s obzirom na to da nije svarljiv. Lovorov list može biti dodatak varivima, gulašima, saftu i podvarku. Može se kombinovati i s drugim začinima kao što su: timijan, ruzmarin, senf, peršun, crvena paprika ili kadulja.

Esencijalno ulje koje se dobija iz lovora se koristi u kozmetici kao sastojak brojnih proizvoda, na primjer šampona za perut, sapuna ili parfema. Često se lovor može pronaći u domaćinstvu, u kutijama ili posudama s određenim namirnicama (prezle ili domaći keks) kako bi miris lovorovog lista terao štetočine poput mrava.

Za šta je dobar lovorov list?

Osim što daje poseban ukus hrani, lovorov list se od davnina koristio i u medicinske svrhe. Tako se od njega može napraviti čaj ili sirup koji će ublažiti kašalj, olakšati simptome upale pluća i smiriti upaljeno grlo.

Čaj će takođe olakšati i bolove u stomaku.

Čaj se može napraviti vrlo jednostavno, tako da se četiri suva lista lovora doda u 250 mililitara vruće vode, a potom se sve nastavi kuvati oko tri minuta za vrijeme ključanja vode. Čaj se potom procijedi i spreman je za konzumaciju.

Neka istraživanja su pokazala kako je lovorov list dobar za snižavanje holesterola i nivoa šećera u krvi kod osoba oboljelih od dijabetesa, pri čemu se koristi u obliku kapsula. Pomaže i kod nadutosti, a veruje se kako može pomoći i kod glavobolja.

Istraživanje iz 2014. godine pokazuje kako ekstrakt lovorovog lista može smanjiti šansu za nastanak kamena u bubregu. Ovo je tako jer lovorov list smanjuje nivou enzima ureaze u tijelu, enzima koji kada su mu nivoi povećani može dovesti do poremećaja rada želuca, ali i do pojave kamena u bubregu. Ipak, potrebno je sprovesti još istraživanja kako bi se ovo potvrdilo.

Dakle, lovorov list je dobar za mnogo toga: ublažavanje kašlja i bolnog grla; probavne smetnje i bolove u stomaku; smanjivanje nivoa šećera; smanjivanje opasnosti od pojave kamena u bubregu.

Ima li konzumacija lovorovog lista nuspojave?

Iako se čini kao bezazlen začin, s lovorovim listom treba postupati oprezno u određenim situacijama.

Za početak, ne smije se pojesti cijeli list. Osim toga, trudnice i žene koje doje moraju biti oprezne s konzumacijom lovorovog lista, baš kao i osobe koje boluju od dijabetesa.

Takođe, lovorov list može izazvati probleme sa centralnim nervnim kada se uzima zajedno s anestezijom i lijekovima koji se dobijaju prije ili poslije operacije, pa se ne smije konzumirati barem dvije nedelje prije zakazanog zahvata.

Poseban oprez je potreban kod kućnih ljubimaca, pošto je ovaj list otrovan za mačke i pse.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI