Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaOvca na svijet donijela šestoro jaganjaca: Veterinar za 30 godina nije čuo...

Ovca na svijet donijela šestoro jaganjaca: Veterinar za 30 godina nije čuo za ovakav slučaj

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Šestoro jaganjaca na svijet je donijela ovca u domaćinstvu Milutina Babalja iz Banje Koviljače što se ne pamti u ovom kraju.

Domaćin kaže da je u vrijeme nesvakidašnjeg događaja bio na putu, a da ga je o toku jagnjenja telefonskim putem obavještavala supruga Biljana.

– Javila mi je da se jedna ovca jagnji i da je stiglo jedno, pa drugo jagnje. Onda je rekla da vidi i treće, a već je bila prilično iznenađena kad se pojavilo i četvrto. Na kraju se ispostavilo da ih je stiglo ukupno šestoro. Nažalost, jedno koje je bilo i najmanje je narednog dana uginulo, pa sad imamo petorke o kojima se brinemo da ih othranimo, a hranimo ih na svaka dva sata. Ovo je treći put da se ova ovca ojagnjila, prethodno je na svijet donijela po dva jagnjeta, a sada tri puta više. Ojagnjila je dva muška i četiri ženska jagnjeta, ali smo ostali bez tog jednog ovnića. Odvojio sam ovu ovcu sa potomstvom u poseban tor i pratimo kako mališani napreduju. Inače, veterinar koji radi tridesetak godina kaže da nije čuo za ovakav slučaj – kaže Babalj dok pokazuje ovcu rekorderku i njene jaganjce.

Domaćin kaže da vozi kamion u Sloveniji, ali da voli životinje, pa je ovčarstvom počeo da se bavi prije tri godine. U ovom trenutku ima stado od 74 ovce, tri ovna i između 60 i 70 jaganjaca. Ne živi na seoskom području već na periferiji Banje Koviljače gdje nema uslova da pušta ovce na pašu, pa su stalno u velikoj štali. Tu ih hrani dva puta dnevno, a svu hranu kupuje. Planira da se ozbiljno posveti ovom poslu i nada se da će za stočarstvo biti bolji uslovi.

– Ovo je rasa romanovska, ruska ovca, koja se godišnje jagnji dva puta i daje po više jaganjaca. Bude ih troje, četvoro, pa i pet, ali uglavnom ne prežive sva. Ovca može sama da brine o dvojkama i trojkama, ali kada ih je ovoliko neophodno je pomoći oko hranjenja, što mi sada i radimo kako bi petorke što prije porasle – objašnjava domaćin.

Literatura kaže da je romanovska ovca najplodnija na svijetu i da daje jedno do dva jagnjeta, ali se desi da u jednom jagnjenju budu i petorke. Jagnji se dva puta godišnje i dobra je za brzo povećanje brojnosti stada u kratkom roku.

Ovca iz Banje Koviljače je donijela šestorke i mirno je ispozirala pred objektivom kao da je svjesna svog rezultata koji je sasvim nesvakidašnji.

Izvor: kurir.rs

PROČITAJTE:

Priča koja će vas natjerati da razmislite – Nada i Milan su počeli nov život, i to u kući OD SLAME I BLATA

Slovenci se pitali „GDJE JE TAJ GRAD CRNJELOVO“: Tamića bilo koliko i kuća, donosili lijepu zaradu

Neobično prijateljstvo u Srbiji: Lisica i planinar Mujo postali nerazdvojni

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI