Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoĐubrenje voćaka prije zasnivanja zasada

Đubrenje voćaka prije zasnivanja zasada

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Đubrenje ima za cilj da se unese neophodna količina hraniva potrebna voćkama, jer se tokom vegetacije znatna količina hraniva koristi za rast i razviće voćaka, plodova, lisne i drvne mase, tako da se njihova koncentracija u zemljištu smanjuje.

Đubrenje po cijeloj površini

Ovaj način đubrenja ima za cilj opšte povećanje plodnosti zemljišta, stvaranje rezerve hraniva, naročito fosfora i kalijuma. Obavlja se zajedno sa unošenjem organskih đubriva, u jesen, pred rigolovanje.

Savremeni voćari primjenjuju ovaj način đubrenja bez obzira na sistem uzgoja voća koji se predviđa jer je bogat sadržaj fosfora i kalijuma u dubljim slojevima zemljjišta jedna od grancija visokih i stabilnih prinosa u toku cijelog vijeka plodonošenja koji može treajati 10-15 godina pa i više. Za ovu namjenu koriste se dvojna PK đubriva.

Unošenje u jame prilikom sadnje

Ukoliko iz bilo kojih razloga nismo izvršili đubrenje po cijeloj povrčini, ovaj način đubrenja je obavezan. Ali, preporučuje se i kao dopuna prethodnom načinu radi bržeg porasta sadnica i ranijeg plodonošenja tako što se od ukupne količine predviđene za đubrenje prije zasnivanja najveća količina unese po cijeloj površini, a manji dio u jame, neposredno pred sadnju.

Korsti se trajno NPK đubrivo odnosa 1:1:1.

Izvor: www.agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Kako i kojim đubrivom prihraniti voćnjak u jesen!

AZOTNA ĐUBRIVA – Evo zašto ih u jesen ne treba koristiti u voćnjacima

Savjeti za đubrenje mladih voćnjaka

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI