Četvrtak, 27 Januara, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoĐubrenje voćaka prije zasnivanja zasada

Đubrenje voćaka prije zasnivanja zasada

Đubrenje ima za cilj da se unese neophodna količina hraniva potrebna voćkama, jer se tokom vegetacije znatna količina hraniva koristi za rast i razviće voćaka, plodova, lisne i drvne mase, tako da se njihova koncentracija u zemljištu smanjuje.

Đubrenje po cijeloj površini

Ovaj način đubrenja ima za cilj opšte povećanje plodnosti zemljišta, stvaranje rezerve hraniva, naročito fosfora i kalijuma. Obavlja se zajedno sa unošenjem organskih đubriva, u jesen, pred rigolovanje.

Savremeni voćari primjenjuju ovaj način đubrenja bez obzira na sistem uzgoja voća koji se predviđa jer je bogat sadržaj fosfora i kalijuma u dubljim slojevima zemljjišta jedna od grancija visokih i stabilnih prinosa u toku cijelog vijeka plodonošenja koji može treajati 10-15 godina pa i više. Za ovu namjenu koriste se dvojna PK đubriva.

Unošenje u jame prilikom sadnje

Ukoliko iz bilo kojih razloga nismo izvršili đubrenje po cijeloj povrčini, ovaj način đubrenja je obavezan. Ali, preporučuje se i kao dopuna prethodnom načinu radi bržeg porasta sadnica i ranijeg plodonošenja tako što se od ukupne količine predviđene za đubrenje prije zasnivanja najveća količina unese po cijeloj površini, a manji dio u jame, neposredno pred sadnju.

Korsti se trajno NPK đubrivo odnosa 1:1:1.

Izvor: www.agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Kako i kojim đubrivom prihraniti voćnjak u jesen!

AZOTNA ĐUBRIVA – Evo zašto ih u jesen ne treba koristiti u voćnjacima

Savjeti za đubrenje mladih voćnjaka

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

plastenici

RANO POVRĆE U PLASTENICIMA – U Batkoviću počela sjetva rasada

Semberski povrtari koji proizvode rano povrće u plastenicima, počeli su sjetvu rasada. Rani kupus već je pikiran, počela je sjetva paprike, a početkom februara...