Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoOvako orežite kajsije za dobar rod

Ovako orežite kajsije za dobar rod

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Da bi osigurali stalnu i obilnu rodnost kajsije osim odgovarajuće njege i zaštite jako je važno da je i pravilno orezujete ali uz napomenu da se rezidba kajsije izvodi nekoliko puta tokom vegetacije. Kajsija je možda jedina biljka kod koje se javlja neredovna rodnost. Jedan od uzroka je velika osjetljivost reproduktivnih organa prema zimskim i proljećnim mrazevima.

Drugi razlog neredovne rodnosti je obilno plodonošenje u povoljnim godinama. Tada dolazi do značajnog iscrpljivanja stabla što dovodi do sušenja.

Sve nabrojano dovodi do toga da se kajsiji ne poklanja odgovarajuća pažnja u primjeni osnovnih agrotehničkih mjera pri čemu rezidba ima možda i najveći značaj. Plantažno gajenje kajsije zahtjeva posebnu pažnju naročito kada je rezidba u pitanju, pri čemu i kod takozvanih hobista koji imaju nekoliko stabla takođe bi nezi trebalo pristupiti stručno i ozbiljno.

Pročitajte: Kajsija za 2 godine VRAĆA ULOŽENO, a održavanje je jeftinije

Utvrđeno je da se pravilnom rezidbom uz primjenu odgovarajućih agrotehničkih mjera gdje spadaju: đubrenje, zaštita i navodnjavanje može znatno uticati na redovnu i povećanu rodnost kajsije. Zanimljivo je da se za razliku od ostalih voćnih vrsta kod kojih se rezidba izvodi u periodu mirovanja zimska rezidba i u toku vegetacije -zelena rezidba. Kod kajsije rezidba se obavlja u periodu vegetacije od kretanja pupoljaka u proljeće pa sve do polovine avgusta.

Oštećenja koja nastaju tokom rezidbe, predstavljaju rane koje čine otvoreno mjesto za prodor raznih patogena počev od bolesti tipa truleži i pepelnice koje tokom vegetacije mnogo lakše i prije zarastaju nego što je to slučaj kod zimske rezidbe.

Da bi kajsija imala odličnu rodnost potrebno je da se rezidba izvodi u tri vremenska perioda i to: u rano proljeće, u rano ljeto i tokom ljeta.

Rezidba u rano proljeće se obavlja u momentu od kretanja vegetacije pa sve do početka cvjetanja. Ovom rezidbom prorjeđuju se mlade grane koje se ukrštaju i zagušuju krunu, zatim polomljene i grane koje smetaju pri obradi, kao i grane koje su prošle godine bile zahvaćene monilijom.

Pročitajte: Zaštita voćnjaka jesenjim tretmanima na bazi BAKRA

Takođe, u ovom periodu se odstranjuju i svi zaostali mumificirani plodovi koji se zajedno sa odstranjenim grančicama spaljuju što dalje od stabla, jer kao takvi predstavljaju izvor zaraze, jer u sebi nose spore gljive koja prouzrokuje bolesti tipa truleži . Uklanjanje zaostalih plodova i odsijecanje zaraženih grančica je najbolje da se obavi tokom rezidbe zimi, ali ako se iz bilo kog razloga zakasnilo nije greška da se uradi i sada.

Cilj ove rezidbe jeste podmlađivanje rodnih površina, veće presjeke treba dezinfikovati i premazati kalem voskom kako bi sprečili prodor gore spomenutih patogena.

Rana ljetnja rezidba u zavisnosti od vremenskih prilika se po kalendaru radova izvodi u periodu od 20 maja do 15 juna. Ovom rezidbom prekraćuju se bujni mladari za 1/3 ili 1/2. Ovom rezidbom dobija se veći broj cvetnih pupoljaka u kruni, veća otpornost na niske temperature u toku zime, ali i odlaganje fenofaze cvjetanja za 3-7 dana čime se u značajnoj mjeri produžava vrijeme cvjetanja što je od posebnog značaja za kajsiju koja je najosjetljivija na proljećne mrezeve jer je voćka koja cvijeta među prvima. Na ovakav način uspijevamo da je prevarimo pa samim tim i zaštitimo cvijet i zametanje ploda od mrazeva koji znaju u ovom periodu u značajnoj mjeri da oštete kajsiju.

Pročitajte: Izbor zemljišta i podloga je od velike važnosti za podizanje zasada kajsije

Veoma je važno da se istakne, da, ukoliko se rana ljetnja rezidba obavi kasno onda neće dati očekivane rezultate. Letnja rezidba se izvodi poslije berbe i to od polovine jula pa do polovine avgusta. Ovom rezidbom uklanjaju se osušene i polomljene grane koje zagušuju krunu čime se povećava osvijetljenost i u značajnoj mjeri povećava fiziološka aktivnost. Ukoliko se ova rezidba dobro izvede smanjiće se obim proljećne rezidbe sljedeće godine.

Dakle, ukoliko želite stalnu rodnost i kvalitetne plodove, a samim tim i konstantni prinos u rodu svake godine, potrebno je da sa makazama u rukama budete u svom voćnjaku skoro cijele godine, a posebno tokom vegetacije kajsije. Ona je kompeksna i teška za gajenje možda i zbog toga što je u poređenju sa drugim voćem možda i najmanje zastupljena, jer se voćari mahom orijentišu na jabuku.

Ali ako poredimo, da jabuka ima i po dvadeset tretmana u zaštiti i da zahtjeva punu agrotehniku, onda i u poređenju sa kajsijom, ispada da je kajsija jedna nježna biljka, koja zahtijeva samo malo više pažnje i ništa drugo. Takođe pravilnom rezidbom u značajnoj mjeri smanjujete iznenadno sušenje kajsije poznate pod nazivom apopleksija za koju još uvijek nema pouzdanog lijeka.

Izvor: Domaćinska kuća

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI