Petak, 8 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKajsija za 2 godine VRAĆA ULOŽENO, a održavanje je jeftinije

Kajsija za 2 godine VRAĆA ULOŽENO, a održavanje je jeftinije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ukoliko ste zainteresovani za uzgoj kasnije, trebalo bi da znate da je prvi i najbitniji korak odabir sorte. Ukoliko planirate voćnjak, rodnost je jedna od najvažnijih stvari pri izboru sorte. Takođe, treba znati da je većina sorti kajsije samooplodna. Važno je da odaberete kvalitetne, sertifikovane sadnice od provjerenog rasadnika.

Kajsija voli dobro drenirano zemljište, rastresito, da korjen može lijepo da se razvija. Najviše joj odgovara slabo alkalno zemljište i umjereno vlažno. Najbolje se uzgaja na mjestima gdje je zakloljena od hladnih vjetrova, jer je na njih jako osetljiva. Traži dosta sunca, koje joj pomaže da se zaštiti od bolesti i da razvije plod visokog kvaliteta.

Može se posaditi iz sjemena, a mogu se uzeti i sadnice. Njih bi trebalo posaditi u jesen, kako bi se što bolje ukorijenile. Ukoliko formirate zasad, u zavisnosti od sorte, razmak sadnje je od 4,5×5,5 m do 5,5x7m.

Zasad kajsije je potrebno unaprijed isplanirati. Stručnjaci preporučuju da se voćnjak isplanira u tri faze: dok se jedan dio krči, drugi da je u fazi podizanja, a treći već da intezivno rađa. Na taj način se izbjegavaju godine bez prihoda.

Potrebno je redovno uklanjati korov i prihraniti je đubrivom u rano proleće. U zavisnosti od sorte, koriste se različite vrste đubriva poput KAN-a ili NPK. Koje đubrivo da koristite i u kojoj količini zavisi od starosti sadnice i od sorte.

Pored kajsije možete posaditi neko začinsko bilje poput bosiljka, a ukoliko je u pitanju voćnjak, koridor zasađen sa djetelinom i mahunarkama doprineće plodnosti tla, a privući će i oprašivače.

Kajsije je potrebno redovno orezivati kako bi se obezbjedila dobra provjetrenost krošnje. Može se orezivati u obliku piramide ili vaze.

Kada je riječ o bolestima kasije, u vlažnim klimama mogu se razviti problemi sa gljivičnim bolestima, kao što je smeđa trulež, te je preporuka stručnjaka da se preventivno prska organskim fungicidima.

Punu rodnost kajsija dostiže u petoj godini, a sazrijeva u junu i julu. Prosječan prinos po drvetu je oko 35-60 kg ploda.

Izvor: Agromedia

PROČITAJTE:

Žuta rđa izdanaka i lista kupine – Koliko je štetna?

Jesenja sadnja

Naučite kako da zaštitite stablo poslije orezivanja

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI