Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeFilodendron pink princess, magija roze-zelenih listova

Filodendron pink princess, magija roze-zelenih listova

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

FILODENDRON – Roze boja u posljednjih nekoliko godina postala je apsolutni hit kada govorimo u uređenju interijera. Ali osim namještaja, posuđa i drugih predmeta roze boje, postoje i drugi načini putem kojih možete roze boju uklopiti u vaš prostor.

Jedan od spomenutih načina uređenja prostora jesu i kućne biljke – u kombinaciji roze i zelene boje. Još jedan trend koji je zaludio ljubitelje interijera svakako su kućne biljke, a u kombinaciji s roze bojom predstavljaju savršen spoj s kojim jednostavno ne možete pogriješiti.

Bilo da ste ljubitelj biljaka s velikim, glamuroznim listovima ili pak romantičnih visećih tipova koji su savršena dekoracija za prazan zid, sve navedeno možete pronaći u neodoljim, potpuno prirodno roze-zelenim varijantama.

Filodendron je biljka koju mnogi obožavaju, ne samo zbog svoje estetike, nego i zbog jednostavnog održavanja. Dolaze u različitim oblicima i bojama, a jedna vrsta specifična je zbog kombinacije roze i zelene na listovima – filodendron pink princess.

EFEKTNA I ZANIMLJIVA

Jedna od najzanimljivijih kućnih biljaka poprilično je rijetka. Možete je uzgajati u saksijama, a posebno će dobro izgledati ako je posadite u viseće teglice tako da njeni listovi mogu slobodno padati.

BRIGA I UZGOJ

Ova vrsta filodendrona jednostavna je za uzgoj. Kao i druge vrste filodendrona voli svijetla mjesta koja nisu na direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Idealan je za zatvorene prostore, a može se prilagoditi širokom rasponu temperature od 16 do 29 stepeni. Zalijevati ga treba kada je zemlja suva (najbolje provjeriti drvenim štapićem), a prihranjivati jednom mjesečno.

FILODENDRON PINK CONGO

Ako naiđete na biljku koja ima samo roze listove, onda se vjerojatno ne radi o pink princess vrsti, već o umjetno stvorenoj takozvanoj pink congo.

Njeni listovi nisu prirodno takve boje, nego se hemijskim procesom unosi boja u biljku. Takvi filodendroni roze listove imaju samo šest mjeseci do godinu dana, tada boja blijedi i listovi ponovo postaju zeleni.

Bilo da se odlučite na prirodnu vrstu ili onu hemijski obojenu, filodendron je jako zahvalna biljka.

Izvor: Nezavisne novine

PROČITAJTE:

Koje biljke gajiti na malom prostoru?

Oprez: 6 biljaka iz domaćinstva koje su opasne po kućne ljubimce

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI