Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaSok od kupusa kao lijek za želudac

Sok od kupusa kao lijek za želudac

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sok od kupusa se koristi kao lijek za želudac, ali i kao zdrav napitak koji obiluje vitaminima i mineralima. Ovdje mislimo na sok od slatkog kupusa, jer postoji i sok od kiselog kupusa. Najbolji je sok svježeg mladog slatkog kupusa. Ovaj sok je odavno poznat kao sok koji sprječava nastanak bolesti želudca, gastritis i čir, ali ima i druge zdravstvene koristi od njega. Postoje i oni ljudi kojima sok od kupusa ne prija, jer izaziva nadimanje i oni treba da ograniče unos ovog napitka ili da ga izbegavaju.

Zdravstvene koristi soka od kupusa

Obiluje antioksidansima i dobar je u odbrani organizma protiv raka. Kupus se nalazi visoko na skali namirnica koje su dobre kao preventiva protiv raka. Smatra se da je posebno dobar kada se uzima redovno i to protiv kancera želudca i debelog crijeva, dojke i pluća.
Ispoljava blago laksativno dejstvo, što znači da je koristan za redovno pražnjanje crijeva, odnosno protiv zatvora.
Sadrži amino kiselinu glutamin, koja ima ulogu u čišćenju crijeva i cijelog organizma, zatim popravlja oštećenje sluzokože želuca (čir), regeneriše i vodi ka ozdravljenju.
Sadrži korisne sastojke koji pomažu za jačanje krvi u slučaju anemije.
Jači imunitet će imati osobe koje redovno piju sok od kupusa. Podsjetimo se samo da kupus sadrži značajne količine C vitamina.
Vrlo pogodan napitak i za sve one koji treba da smršaju. Sadrži malo kalorija i može se uzimati kod kupus dijete i drugih dijeta.
Koristi se i za spoljnu upotrebu u slučaju čireva, plikova i rana na koži.

Nutritivna vrijednost soka od kupusa

U soku od kupusa je 1952. godine pronađen vitamin U koji sprječava nastanak i liječi čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu. Vitamin U je dobio naziv po latinskoj reči ulcus, što znači čir.
Sem toga sadrži i druge vrijedne sastojke kao, vitamin C, folnu kiselinu, vitamin B3, aminokiseline i ugljene hidrate koji se lako usvajaju. Od minerala ima kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, natrijuma i gvožđa.

Priprema soka od svježeg kupusa

Najbolje je da se svjež kupus iscijedi na sokovnik. Možete koristiti bijeli ili crveni kupus. Glavica se opere i isiječe na komade koji mogu da se ubace u sokovnik. Procedura je ista kao kad cijedite neko drugo voće ili povrće. Sok se pije bez zaslađivača, a po želji ga možete kombinovati sa još nekim povrćem. Međutim, ukoliko sok pijete kao lijek za želudac, onda treba piti sam sok od kupus ili sok od kupusa sa šargarepom. To je zato što i šargarepa slično djeluje na želudac (blagotvorno). Sok od kupusa kao lijek za želudac se pije 3 puta na dan, 1 dl soka, prije jela.

Sok od kiselog kupusa

Sok od kiselog kupusa ili rasol je sporedni proizvod, koji se dobija kada se kiseli kupus. Ima korisnih sastojaka u ovom napitku, mnogi ga zato veličaju, ali ipak prednost dajemo soku od slatkog kupusa. To koliko je rasol zdrav, je vrlo diskutabilno. Razlog je taj što se za pripremu kiselog kupusa upotrebljava dosta soli, pa je stoga i sok od kiselog kupusa (rasol) obično dosta slan. Čak i ako pijete rasol to svakako treba biti u manjim količinama. Mnogo soli nije dobro ni za pritisak, ni za želudac, ni za bubrege, kao ni za ostale organe.

Izvor: lekovitebiljke.com

PROČITAJTE:

U švajcarskim bolnicama koriste je kao lijek: Šta sve može obloga od jednog lista kupusa!

Kako izliječiti uporan kašalj i bronhitis sa listom kupusa i medom za 5 dana!

Kad god možete jedite kiseli kupus! Pročitajte zašto..

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI