Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKada sklanjati bundeve sa njive i kako ih čuvati?

Kada sklanjati bundeve sa njive i kako ih čuvati?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bez obzira kako ih zvali, bundeve, buče, tikve – one su kraljice jeseni. Svake jeseni one nas oduševljavaju svojim oblicima, bojama i veličinama.

To su jednogodišnje zeljaste biljke sa puzajućom, bodljikavom stabljikom. Listovi su srcasti, mogu biti perasto usječeni. Cvjetovi su žute boje i razlikuju se muški i ženski cvjetovi. Cvjeta tijekom srpnja i kolovoza, a sazrijeva od kraja kolovoza do sredine listopada. Oblik, boja, veličina i težina ploda ovisi o sorti. Unutar ploda nalaze se bijele sjemenke, a u sjemenki se nalazi bijela, zelenim omotačem presvučena, jezgra. Uzgajamo ih u vrtovima i kukuruzištima.

Plodovi se od davnina koriste u ishrani. Pokazala se kao izuzetna dijetetska namirnica koja je prava riznica mineralnih materija: kalcijum, kalijum, bakar, fosfor, željezo i cink. Bundeva je korisno povrće bogato vitaminima i karotenom. Preporučuje se za konzumaciju mnogim bolesnicima. Od sjemenki se proizvodi ulje koje se odlikuje izuzetnom ljekovitošću.

Pročitajte: Bundeva, kraljica jeseni u službi zdravlja

Berba bundeve

Bundeve je najbolje brati kada su potpuno zrele. Vrijeme berbe zavisi od sorte i uslova uzgoja. Bundeve je potrebno ubrati prije pojave mraza. Plodovi koji izmrznu nisu pogodni za daljnje čuvanje. Biološka zrelost plodova se utvrđuje na osnovu pregleda biljke i ploda. Listovi biljke bundeve trebaju biti žuti i sasušeni. Kora ploda treba biti tvrda i da se ne može zasjeći noktom. Boja zrelog ploda je sortna specifičnost.

Ukoliko plod udarimo prstom, kao lubenicu, čuje se šupalj zvuk. Drška ploda treba biti suva. Plodovi se mogu brati i ako nisu u potpunosti zreli i da dozrijevaju tokom skladištenja. Oštećene plodove i plodove koji nisu dozreli najbolje je odmah iskoristiti.

Na ubranom plodu treba ostaviti dršku. Plodove koji su bez drške treba odvojiti i koristiti. Mjesto na kojem je bila drška predstavlja ulazna vrata za mnoge uzročnike bolesti.

Ukoliko je jesen suva i topla, to će uticati na smanjenje vode u plodu i dugotrajnost plodova. Berbu treba obaviti po vedrom danu i ne brati mokre plodove. Da ne bi došlo do truljenja ploda tokom rasta i zrenja ispod ploda podmetnuti komad daske, crijepa ili nekog drugog materijala koji će osigurati da plod nema direktan kontakt sa tlom.

Pročitajte: Muskatna tikva – Vrijedna gajenja u vašoj bašti

Čišćenje bundeve

Plodove bundeve koji su ubrani treba pregledati i očistiti od nečistoća. Bundeve nije potrebno prati, već ih obrisati platnenom krpom. Prilikom manipulacije ne držati plodove za dršku, jer mogu otpasti. Ne bacati plodove da ne bi došlo do oštećenja. Manja oštećenja na plodu brzo zarastaju.

Čuvanje bundeve

Zavisno od sorte, plodovi bundeve mogu se čuvati od 20 do 200 dana. Na dužinu čuvanja, pored sortne pripadnosti, utiče način uzgoja, vremenski uslovi i vrijeme berbe. Drška bundeve može se skratiti na dužinu 3 do 4cm, ali ne smije se u potpunosti odstraniti. Tokom skladištenja plodovi će smanjiti težinu zbog gubitka vlage.

Nakon berbe i čišćenja plodove smjestiti u hladovinu tokom dvije do tri  nedjelje ili na osunčanom mjestu 9 do 10 dana. U toku ovog perioda plod dozrijeva, gubi vlagu, a povećava se sadržaj vitamina i aromatičnih materija. Temperatura treba biti oko 20°C. Najbolje je plodove bundeve smjestiti pod neki krov da ne pokisnu. Nakon tog perioda dozrijevanja i sušenja plod bundeve prebaciti na stalno mijesto, obično su to podrumi, šupe, skladišta, garaže, zatvoreni balkoni.

Pročitajte: DŽEM OD BUNDEVE – Morate isprobajti ovaj recept, prijatno ćete se iznenaditi

Temperatura prostora treba biti oko 10°C, a vlažnost od 60 do 80%. Plodovi se ne smiju međusobno dodirivati. Osigurati dobru ventilaciju prostora gdje se čuvaju plodovi. Redovno obavljati pregled i uklanjati plodove sa znakovima propadanja.

Ne dozvoliti da dođe do izmrzavanja plodova.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI