Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaOpasno za zdravlje - Četiri znaka da jedete previše soli

Opasno za zdravlje – Četiri znaka da jedete previše soli

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prema brojnim istraživanjima dnevno pojedemo čak tri puta više soli od dozvoljene količine, a to može uzrokovati zdravstvene probleme. Ovo su simptomi koji vas upućuju da imate previše soli u organizmu, obratite bažnju jer posljedice mogu biti opasne.

Simptomi previše soli u organizmu

Imate problema s bubrezima

Natrijum utiče i na funkciju bubrega, a previše soli i natrijuma uzrokuje stvaranje bubrežnog kamenca. Stručnjaci kažu da bi osobe koje imaju problema s bubrezima unos soli trebale ograničiti na maksimalno jednu malu žličicu dnevno, a zavisno o težini zdravstvenih problema količina bi trebala biti još manja.

Odjednom se osjećate napuhnuto i natečeno

Samo jedan dan pretjerivanja s unosom soli može uzrokovati edeme kod osoba koje imaju usporen organizam ili zdravstvene probleme. Edem je oticanje tkiva koje nastaje zbog nakupljanja tekućine, a može ga uzrokovati preveliki unos natrijuma koji se nalazi u soli.

Često vas ulovi žeđ

Hrana s visokim udjelom natrijuma – čips, umaci, pizze i slično, uticaće na balans u vašem organizmu i učiniti vas žednima. Kada jedete ove namirnice pokušajte popiti što više vode kako biste organizmu dali ono za čime žudi u tom trenutku – tekućinu. Ako je osjećaj žeđi neutaživ, onda potražite savjet liječnika jer je to jedan od tihih simptoma dijabetesa.

Imate visok pritisak

Preveliki unos soli loše utiče na zdravlje našeg srca i krvnih žila, a jedna od mnogih je i posljedica – povišeni krvni pritisak. Prema mnogim istraživanjima jede se i do tri puta više soli dnevno od preporučene količine.

Savjet:

Stručnjaci kažu da dnevno ne bismo smjeli jesti više od 5 grama soli (količina koja stane u jednu čajnu žlicu), a unos natrija ne bi smio iznositi više od 2 grama. Kada solite jelo, radite to prstima, a ne solnicom jer tako lakše kontrolirate količinu koju ćete dodati u hranu.

Kako izbaciti so iz organizma

Pijte velike količine vode – voda će pomoći u odstranjivanju soli iz bubrega i pomoći da ostanete hidratizirana te će smanjiti osjećaj nadutosti.

Vježbanje – znojenjem možete izlučiti određene količine soli, ali pri tom pazite da unosite dovoljno vode.

Pojedite bananu – kalijum doprinosi neutralizaciji natrijauma. Namirnice poput banana, bijelog psulja, lisnatog zelenog povrća i krompira su izvor kalijuma.

Izvor: narodnilijek.com

PROČITAJTE:

Ovih 20 namirnica najbolje su za zdravlje pluća i disajnih puteva

Zdravlje u kapi ulja

Začinske biljke koje čuvaju zdravlje, a imamo ih u kuhinji

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI