Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeObratite pažnju na kojoj strani vam se nalazi terasa - Od toga...

Obratite pažnju na kojoj strani vam se nalazi terasa – Od toga zavisi kakve će vam biti muškatle

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za razliku od prethodnih godina, kada je cvijeće krasilo balkone već u prvim danima aprila, sezona ove godine počela je nešto kasnije.

Loši vrmenski uslovi su jedan od razloga, ali i poskupljenje koje nije zaobišlo ni ovu proizvodnju jer su cijene cvijeća znatno više usljed poskupenja repro materijala. Ipak, one domaćice koje ga vole i dalje ne odustaju od njega. Najtraženije ovog proljeća su surfinije i muškatle koje zahtijevaju posebnu njegu, i mjesto na kom će se naći.

“Pri kupovini cvijeća moramo znati koliko nam je sunčana terasa na kojoj bi postavili naše biljke. Postoje muškatle koje dosta dobro podnose sunčane pozicije ali isto tako postoje i one koje ne vole da u toku najtoplijeg dijela dana budu direktno izložene na suncu.

Pročitajte: MUŠKATLE – Način i vrijeme sadnje, zalivanje i prihranjivanje SVE NA JEDNOM MJESTU

Takođe, postoji izbor da li želimo da biljke budu u padajućoj formi, ili na izgled žbunaste i to su neke dvije najznačajnije podjele kod muškatli i cvijeća. U prvom periodu kada se biljke presade u saksije poželjno je staviti prihranu kojima pospešuju masu ili bujnost biljci. Kada one krenu sa cvjetanjem, dodaje se prihrana za porast cvijeta”, kazala je za RINU Vesna Čvrkić, uzgajivač cvijeća.

Za sve domaćice koje imaju sunčane terase, ledene muškatle najbolji su izbor i sve do jeseni krasiće dvorišta.

“Ono što je posljednih par godina najtraženije su kaliopi iz vrsta muškatli, sa vrlo raskošnim i bogatim cvijetom, jako dobro podnose sunčane pozicije, nisu u padajućoj formi ali opet nisu ni klasične žbunaste, tačnije one rastu na sve strane. Trapezaste su forme i uvijek služe na ponos svakoj domaćici koja ih gaji. Ono što je na drugom mjestu odmah iza kaliopa, svakako su ledene muškatle, koje se dijele sa gustim i rijetkim cvijetom i ono po čemu su specifične jeste da kada se puste da padaju, znaju da mogu ići i do jednog metra njihova krošnja, na šta se domaćice vrlo često opredjeljuju”, ističe ona.

Pročitajte: Kada i kako se sade muškatle – Koraci za uspješnu njegu omiljene cvjetne vrste

Sunčane pozicije vole surfinije, ko ih jednom odabere za svoje dvorište, od njih ne odustaje, jedino na šta se posebno mora obrati pažnja svakako jeste prihrana.

“Surfinije su biljke koje vole sunčane pozicije jer im je jako potrebno za cvjetanje. Ko se jednom odluči da ih postavi na svoju terasu, uvrlo rado ih kupuju svake godine, jer na izgled su znato raskošnije od ostalih biljaka, ono samo traže jeste uredno zalivanje, redovna prihrana, jednostavno morate znati kako ona diše” dodaje Črvkićeva.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI