Petak, 17 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeMUŠKATLE - Način i vrijeme sadnje, zalivanje i prihranjivanje SVE NA...

MUŠKATLE – Način i vrijeme sadnje, zalivanje i prihranjivanje SVE NA JEDNOM MJESTU

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Posao oko sađenja muškatli ili nekog drugog balkonskog cvijeća predstavlja pravo uživanje. To je jednostavan posao koji se lako može obaviti ukoliko imamo sve potrebne elemente. Ovoga puta pozabavićemo se na koji način se može muškatla posaditi. Kada govorimo o tome da se muškatle gaje na terasi potrebno bi bilo imati saksiju.

Na primjer, to može biti klasična duža žardinjera od 60 cm. To su žardinjere koje su najčešće duboke 18 do 20 cm, mogu biti široke svega 40 ili 60 cm, a široke su 20 cm. One se mogu postaviti na donji dio same terase a mogu se okačiti i na nosače na gilender ili ogradu balkona. To je veoma pogodno kada govorimo o gajenju padajućih muškatli.

muškatle
Foto: Pixabay

Možete posaditi i klasičnu stojeću muškatlu ili na primjer ledenu padajuću muškatlu. Kada se odlučite za gajenje muškatle u saksijama, poželjno bi bilo nabaviti nove i kvalitetne saksije. Potrebno da te saksije budu čiste i dezinfikovane jer se nekada može desiti da na saksijama bude zaostataka gljivičnih oboljenja koja mogu djelovati na korijen same biljke. Takođe, u saksiju možete staviti i sloj stiropora i iskidati na komadiće jer će on omogućiti dobro i kvalitetno “prodrenjivanje” same zemlje. Stiropor nije štetan za biljke a pomoćiće da se zemlja lepo prosuši naročito uzimajući u obzir da ćete muškatle svakog drugog ili trećeg dana zalivati, pogotovo u najtoplijom dijelu godine.

Pročitajte: Da vam muškatle cvjetaju kao nikad prije, uz ivicu saksije dodajte ovo

Takođe, potrebno je da kupite kvalitetan supstrat. To može biti pripremljen supstrat namenjen baš za gajenje muškatli. Puno puta na vrećama piše geranijum zemlja, a dobro znamo da muškatle spadaju u familiju geranijace. Zemlja za geranijum je u stvari pripremljeni supstrat tj smješa napravljena baš tako da u potpunosti odgovara gajenju muškatli. Ako odaberete zemlju koje pripremljena za muškatle za sigurno da će biti uspijeha u gajenju ove biljke.

Način sadnje

Možemo u jednu dužu žardinjeru staviti i tri i četiri biljke međutim preporuka je posaditi samo dvije biljke da bi one imale dovoljno kvalitetnog supstrata da rasprostru svoj korijen a i mjesto da formiraju svoj zeleni dio. Jedna žardinjera će biti savršena za dvije muškatle, a one će same napuniti tu žardinjeru i dobićemo bogatu zelenu masu.

Vrijeme sadnje

Mi možemo posaditi muškatle u proljeće kada je pravi trenutak da se one gaje na balkonima bez bojazni od mraza. April mjesec je savršeno vrijeme za gajenje muškatli. Kada posadimo muškatle na terasi možemo ih odmah iznijeti na mjesto na kome je lijepo i kvalitetno osunčano ili na dio terase koji nije osunčan. Posađene muškatle je potrebno obilno zaliti. Biljke koje su gajene u saksijama se nalaze u lijepom, finom i lako rastresitom tresetnom supstratu.

One su formirane sa žilicama koje obavijaju cijeli taj busen. Moramo voditi računa da kada biljku vadimo iz same saksije, da je pažljivo izvadimo trudeći se da ne porušimo sam busen. Treba ih posaditi centimetar ili dva dublje nego što su inače bile u samoj saksiji. Takva biljka će lijepo i dobro da se ukorijeni pod uslovom da je i zemljište dobro pripremljeno. Takođe u mješavinu zemlje prilikom sadnje muškatle možete dodati I mineralno đubrivo. Na primjer to može biti mala količina MPK mineralnog đubriva koje će biti početna faza za hranjenje biljke. Po površini zemlje dodajte perlit ili zeolit koji će uticati na to da spriječi stvaranje pokorice na samoj zemlji zbog previše zalivanja.

Zalivanje i prihranjivanje

U toku godine uvijek možemo muškatle prihranjivati, preporuka je da to bude đubrivo koje namijenjeno baš za prihranu muškatli. Možete odabrati neki od proizvoda koje nude razni proizvođači đubriva. Jedan zatvarač ide na dva ili eventualno tri litra vode te se jednostavnim sipanjem u vodu može biljka zalivati. Prijedlog je da se prihrana za muškatle daje bar jednom u 7 ili 10 dana a minimum jednom ili dva puta mjesečno. Međutim ne treba ni pretjerivati. Svako drugo ili treće zalivanje može imati prihranu za biljke.

Takođe možemo se odlučiti za korišćenje profesionalnih prihrana za zalivanje biljaka a to su ona đubriva koja se kupuju u kristalu u pakovanju od jednog kilograma. Prijedlog je da se oko 25 do 30 grama tog đubriva rastvori u vodi te se time biljke zalivaju. Za one koji nemaju tako veliku količinu možemo jednostavno jednu kašičicu staviti na jedan litar vode ili dvije kašičice na dva litra vode te se njima prihranjuje muškatla.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI