Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoObrada zemljišta u malinjaku - Obezbjedite dovoljno vlage

Obrada zemljišta u malinjaku – Obezbjedite dovoljno vlage

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Obrada zemljišta u malinjaku – Treba preduzeti potrebne mjere da bi se obezbjedila dovoljna količina vlage u zemljištu, jer izdanci rastu, a plod se razvija u toku proljeća i ljeta, kada ćesto nedostaje vode.

Vlažnost više od drugih činilaca utiče na krupnoću ploda, pa prema tome i na prinos. Brižljiva obrada je najefikasnije sredstvo da se sačuva vlaga u zemljištu.

Početak obrade rada u malinjaku pada rano u proljeće čim se zemljište dovoljno prosuši. Zemljište treba plitko i često obrađivati mašinama (prvenstveno trktorom) između redova, a ručno u redu, da bi se spečio razvoj korova i stvaranje pokorice.

Malina ima plitak korjenov sistem, koji se obradom lako oštećuje. Stoga obrada frezerima, prašačima i tanjiračama treba da bude plitka, a najviše do 10 cm. Ne smije se dozvoliti razvoj izdanaka maline između redova, niti pak razvoj korova u redovima (jer se teško suzbijaju).

Obrada zemljišta u malinjaku može se podijeliti na dva perioda: od početka vegetacije do sazrijevanja plodova i od berbe do vegetacije.

U prvom periodu treba obradu tako podesti da se dobiju bujni, rodni izdanci. Ako se to postigne, dovoljno je da se malinjak odmah poslije berbe obradi još samo jedanput. Kad bi se obrada nastavila sve do pozne jeseni, izdanci maline se ne bi zadrvenili i izmrzli bi u toku zime.

U našim malinarskim uslovima preporučuje se da se zasad obradi pet puta:

  • prvi put u martu pošto se snijeg otopi
  • drugi put sredinom aprila
  • treći put početkom maja, tj. prije početka cvjetanja
  • četvrti put početkom juna t, prije početka berbe i
  • peti put u drugoj polovoni jula ili početkom avgusta, tj. poslije završetka berbe.

Obrada malinjaka može se kombinovati sa gajenjem kultura za zelenišno đubrenje, kao što su facelija i lupina. Ove biljke se siju u septembru, a u junu naredne godine, u cvijetu, plitko se zaoru (na 10 cm) ili tanjiranjem unesu u zemljište. Facelija i lupinasu osjetljive prema mrazu, te ne mogu da zakorove malinjak.

Ako se u malinjaku ne primjenjuje zelenišno đubrenje, onda poslije đubrenja stajnjakom ili mineralnim đubrivima treba zemljište poorati ili potanjrati na dubinu od oko 10 cm, najbolje krajem oktobra.

Narednog proljeća ciklus obrade zemljišta u malinjaku se ponavlja.

Izvor: agrosavjet.com/Literatura: Jagodasto voće – Staniša A. Paunović, Petar D. Mišić, Asen S. Stančević

PROČITAJTE:

Izbor pogodnog mjesta i položaja za malinjak

Njega mladog zasada maline

Orezivanje maline – Različite vrste se orezuju na različit način!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI