Petak, 24 Maja, 2024
spot_img

Njega mladog zasada maline

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Malina stvara veliki broj izdanaka po hektaru, a prinosi su visoki. S toga njenoj njezi treba posvetiti punu pažnju, posebno u pogledu obezbjeđenja dovoljnih količina hranljivih materija, vode i svjetlosti. U nastavku pročitajte tekst na temu – Njega mladog zasada maline.

Poslije sađenja treba svaku biljku maline prihraniti sa 20-30 g nitromonkala, Međuredna rastojanja u malinjaku valja oprašiti mašinama, a u redovima ručno. Narednog proljeća prazna mjesta se popunjavaju zrelim ili zelenim izdancima.

Njega maline u prvoj godini poslije sađenja sastoji se u redovnoj obradi, uništavanju korova, zalivanju (3-4 puta) i zaštiti mladih biljaka od boolesti i štetočina. Najvažnije je da se u prvoj godini razvije nekoliko mladih izdanaka, koji će u drugoj godini dati dobar rod.

Ako se posadi u novembru, malina već u prvoj godini može da donese rod, koji pokriva troškove proizvodnje.

U toku prve godine u malinjaku se mogu gajiti potkulture kao što su grašak, pasulj, kupus, tikve, lubenice i drugo. Crveni patlidžan i krompir ne smeju se gajiti kao potkulture jer sa njih može da prijeđe na malinu verticilijum.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Sušenja korijena kod maline – Korisni savjeti za podizanje zasada maline

ŽUTA MALINA: Sve o proizvodnji zlatnih malina (SAVJETI)

Sadnja malina u jesen – Određivanje redova i razmaka

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI