Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoNučnici tvrde: Spanać povećava snagu i do tri puta

Nučnici tvrde: Spanać povećava snagu i do tri puta

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Naučnici berlinskog univerziteta i Svjetska antidoping agencija (WADA) objavili su  da hemikalija hidroksiekdison iliekdisteron, koja se nalazi u povrću povećava snagu sportistima i da bi trebalo da bude zabranjena kao doping.

Prema studiji, sportisti u treningu koji su deset nedjelja dobijali hidroksiekdison putem dodatka hrani, bili su triput jači od onih koji su trenirali sa placebom.

– Očekivali smo da ćemo vidjeti razliku, ali nismo očekivali da će biti tolika – rekla je berlinska profesorka Marija Par.

Mnogo vrsta povrća sadrži hidroksiekdison, ali spanać je među njima najpoznatiji. Ekdisteron ili hidroksiekdison je steroidni hormon koji je sličan ljudskim androgenima poput testosterona.

Smatra se adaptogenom, s obzirom na sposobnost produžetka tjelesne ravnoteže i smanjenja ćelijskog stresa. Sportistima je zanimljiv jer povećava retenciju azota i sintezu proteina. Povećava snagu i izdržljivost.

Naučnici su dosad sproveli više od 50 studija o ekdisteronu i zaključili da: povećava sintezu proteina, povećava ukupni sadržaj proteina i glikogena u mišićima, potiskuje hipoglikemiju, a snažno stabilizuje nivoe šećera u krvi, kao glihemijski regulator rezultira konstantnim osjećajem visoke energije, podstiče ugradnju glikogena u jetri i mišićima, spriječava visoke nivoe šećera u krvi i visoke nivoe insulina, ima jaka protivupalna svojstva, smanjuje visoke nivoe kortizola, povećava sportsku izvedbu povećanjem radne sposobnosti i kapaciteta pluća, smanjuje umor i apatiju, ali istodovremeno povećava brzinu i snagu.

Naučnici su savjetovali WADA-i da doda hidroksiekdison na listu zabranjenih supstanci. Studija je pokrenuta nakon što su se pojavile naznake o upotrebi hidroksiekdisona u ruskom sportu i navoda da supstanca povećava mišićnu masu i ubrzava oporavak nakon napornih treninga.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI