Nedjelja, 28 Maja, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoNjega zasada maline - Prije i poslije sađenja i u periodu plodonošenja

Njega zasada maline – Prije i poslije sađenja i u periodu plodonošenja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

NJEGA ZASADA MALINE – Malina stvara veliki broj izdanaka po hektaru, a prinosi su visoki. Stoga njenoj njezi treba posvetiti punu pažnju, osobito u pogledu obezbjeđenja dovoljnih količina hranljivih materija, vode i svjetlosti.

U vezi sa starošću malinjaka postoje određene specifičnosti u njezi, pa će u ovom poglavlju biti riječi o njezi mladih zasada maline i njezi malinjaka u rodu.

Pročitajte: Priprema zemljišta za sadnju malina u trakama

NJEGA MLADOG ZASADA

Poslije sađenja treba svaku biljku maline prihraniti sa 20 do 30 g nitromonkala. Međuredna rastojanja u malinjaku valja oprašiti mašinama, a u redovima ručno. Narednog proljeća prazna mesta se popunjavaju zrelim ili zelenim izdancima. Njega maline u prvoj godini poslije sađenja sastoji se u redovnoj obradi, uništavanju korova, zalivanju (3-4 puta) i zaštiti mladih biljaka od bolesti i štetočina. Najvažnije je da se u prvoj godini razvije nekoliko jakih izdanaka, koji će u drugoj godini dati dobar rod.

Ako se posadi u novembru, malina već u prvoj godini može da donese rod, koji pokriva troškove proizvodnje. U toku prve godine u malinjaku se mogu gajiti potkulture kao što su grašak, pasulj, kupus, tikve, lubenice i drugo. Crveni patlidžan i krompir ne smiju se gajiti kao potkulture jer sa njih može da prijeđe na malinu verticilijum.

Pročitajte: Sadnja malina u jesen – Određivanje redova i razmaka

NJEGA ZASADA U PERIODU PLODONOŠENJA

Njega maline u rodu počinje rano u proljeće druge godine po sađenju i traje sve dok su maline produktivne, tj. 10—15 godina, što zavisi od sorte, prirodnih uslova i primijenjene
agrotehnike.

U periodu rodnosti malinjaka primjenjuju se ove agrotehničke mjere: obrada zemljišta, uništavanje korova herbicidima, đubrenje, navodnjavanje, orezivanje i zaštita od nepovoljnih meteoroloških činilaca. Svrha svih ovih mjera je da se obrazuje dovoljan broj snažnih, rodnih izdanaka, koji su u stanju da obezbijede visok prinos i dobar kvalitet plodova.

Literatura: Jagodasto voće – Staniša A. Paunović, Petar D. Mišić, Asen S. Stančević

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI