Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoNjega tikvica - Navodnjavanje, prihrana i zaštita

Njega tikvica – Navodnjavanje, prihrana i zaštita

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pod njegom tikvica podrazumijevamo navodnjavanje, prihranu i zaštitu. Tikvica se presađuje na već uređenu površinu koja podrazumjeva da je urađena osnovna, dodatna obrada, đubrenje i postavljena malč folija i sistem za navodnjavanje.

Međuredni razmak je od 125 centimetara do 135 centimetara, a redni razmak od 75 centimetara do 100 centimetara. Međuredni i redni razmak zavisi od vrste hibrida i samog sistema uzgoja i postavljanja malč folije.

NAVODNJAVANJE TIKVICA

Prvo navodnjavanje obavlja se odmah poslije presađivanja biljaka. Norme i intervali navodnjavanje određuju se prema fazi razvoja biljaka. Poljski vodni kapacitet (PVK) bi trebalo održavati na 70-80%.  Da bi se što bliže odredila vlažnost zemljišta najbolje bi bilo upotrebiti tenziometar koji pokazuje trenutnu vlažnost zemljišta i na osnovu očitavanja određujemo početak i trajanje navodnjavanja. Vlažnost zemljišta možemo odrediti pomoću vizuelnog pregleda zemljišta i pravljenja loptica od zemlje. Poslije navodnjavanja izvadimo dio zemlje, ispod sistema za navodnjavanje, i pravimo loptice od nje.

Pročitajte: Imate višak tikvica? Napravite slatko – Nećete se pokajati

Ako zemljištu nedostaje vode loptica će se raspasti, ako u zemljištu ima previše vode nećemo moći napraviti lopticu jer će se zemlja lijepiti za ruke. Ako u zemljištu ima dovoljno vode loptica će ostati kompaktna, neće se raspadati niti se lijepiti za ruke i na taj način možemo znati da smo uspijeli utvrditi normu i interval navodnjavanje. Intervali i norme navodnjavanje se mijenjaju sa rastom i razvojem biljaka. Tako da biljka u fazi intezivnog branja troši najviše vode, jer je nadzemni dio najviše razvijen i u tom trenutno ima najviše plodova na sebi. Isto tako, treba napomenuti da su tikvice veliki potošači vode jer imaju veliko lišće i veliki volumen nadzemnog dijela tako da im je evapotranspiracija visoka.

PRIHRANA TIKVICA

Prihrana tikvica odvija se u tri faze. Prva faza je prvih sedam dana poslije presađivanja, druga faza je sedam dana od presađivanja do početka branja i treća faza je od početka branja do kraja branja.

Prihrana kod prve faze obavlja se NPK đubrivima formulacije 1:3:1 ili 1:4:1 u količini od 2 grama po biljci. Prihrana ovom formulacijom obavlja se jednom u toku sezone izuzev kod slučaja ako u toku vegetcije imamo intezivno odbacivanje cvjetova (zbog stresnih situacija) onda možemo ponovo izvršiti prihranu formulacijom 1:4:1 u količini do 3 grama po biljci koje će podstaći biljku da ponovo počne cvjetati. Isto tako, sa prihranom navedenim NPK đubrivima trebalo bi dodati humidne i amino kiseline koje će pomoći biljci da što bolje podnese stresne situacije i da se korijen što bolje razvije. Dobro razvijen korijen je veoma važan jer što je korijen  bolje razvijen njegova usisna moć je jača, a samim tim on usvaja više vode i hranljivih materija iz zemljišta što je direktno povezano sa rastom, razvojem i plodonošenjem biljke.

Prihrana kod druge faze obavlja se NPK đubrivima formulacije 1:1:1 u količini od 3 grama po biljci sedmično. Ovu količinu kroz sistem za navodnjavanje možemo dati odjednom ili u dva puta. Ova formulacija đubriva pomaže biljci da se ravnomjerno razvija i raste i priprema za plodonošenje. Dužina trajanja prihrane ovom formulacijom zavisi od stanja biljke prilikom presađivanja, hibida i vremena kada želimo da počnemo branje.

Prihrana kod treće faze obavlja se NPK đubrivima formulacije 2:1:2, 2:1:3, 2:1:4 ili 1:1:4 u količini od  3 do 4 grama po biljci sedmično. Prihrana se obično obavlja dva puta sedmično, tako da se navedena količina podijeli na onoliko dijelova koliko sedmično vršimo prihranu. Prve dvije navedene formulacije se koriste kada biljka počne plodonošenje do momenta intezivnog branje, a druge dvije od momenta intezivnog branja do kraja branje.

Važno je napomenuti da svakih sedam do deset dana izvršimo prihranu kalcijumom kroz sistem za navodnjavanje da ne bi došlo do pojave suve truleži ploda. Isto tako, dodavanje kalcijuma može uraditi tretiranjem preko lista.

ZAŠTITA TIKVICA

Zaštita tikvise se odnosi prvenstveno na zaštitu protiv lisnih vaši, tripsa, grinja, plemenjače, sive i bijele truleži.

Aktivne materije: acetamiprid, abamektin, etoksazol i deltametrin koriste se za zaštitu protiv lisnih vaši, tripsa i grinja, dok aktivne materije: ciprodinil, fludioksanil, azoksistrobin, tubekonazol i pirimetalin se koriste za zaštitu od plemenjače, sive i bijele truleži.

Najbolji vid zaštite je plodored, preventivna zaštita i svakodnevni obilazak i vizuelni pregled stanja biljaka. Pored toga možemo korisiti plave i žute ljepljive ploče da pratimo pojavu i brojnost tripsa i lisnih vaši i na osnovu tako odredimo momenat tretiranja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI